Dampopen isolatie voor een ademend binnenklimaat

Als je denkt aan isolatiemateriaal denk je zelden ook aan het belang van een folie. Een damp-open, dampdicht, damp-remmend of klimaatfolie is een belangrijk onderdeel van je isolatie. Met een folie houd je je isolatie efficiënt en voorkom je schimmelvorming.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Wat is dampopen isolatie?

Een dampopen isolatiefolie is dampdoorlatend en laat vocht in het isolatiemateriaal naar buiten toe verdampen. Zo blijft het materiaal beschermd tegen condensatie. De folie is waterdicht, zodat water van buitenaf niet in de constructie kan dringen. 

Ontvang gratis advies van een vakman

Damp-open folie

De damp-open folie plaats je aan de koude kant van de isolatie. Dat wil zeggen, aan de kant van de buitenmuur, tussen de dak- of muurbedekking en het isolatiemateriaal. Een damp-open folie laat toe dat het vocht zich naar buiten begeeft en het isolatiemateriaal niet aantast. Tegelijk houdt een damp-open folie het vocht dat van buitenaf komt tegen. Zo is het isolatiemateriaal beschermd en behoudt het de isolatiewaarde.

soorten-geluidsisolatie

Damp-open folie vs. dampdoorlatende folie

Naast een damp-open folie, bestaat er ook een dampdoorlatende folie, al zijn ze niet hetzelfde. Het grootste verschil is dat een damp-open folie meer waterdamp doorlaat dan een dampdoorlatende folie. Vooral in vochtige ruimtes, zoals de badkamer, is dat een belangrijk punt om rekening mee te houden. 

Het verschil tussen dampopen en dampdichte isolatie

Een dampdichte isolatiefolie bestaat vaak uit PE-aluminium laminaat en heeft een sd-waarde van meer dan 1.500 m. De dampdichte folie gebruik je vooral in ruimtes met een klimaatklasse van 3 of hoger.

Ook voor extreem vochtige ruimtes is een dampdichte folie geschikt, zoals in een douchecel, badkamer of sauna. De dampdichte folie plaats je dan aan de binnenkant, dus tussen de binnenmuur en het isolatiemateriaal, om te voorkomen dat er vocht in de constructie komt. 

Kies je in extreem vochtige ruimtes toch voor een damp-remmende folie, dan is de kans groter dat vocht de constructie aantast.

Dampdicht versus damp-remmend: wat is beter?

Het grote verschil tussen een damp-open en een damp-remmende folie is dat je de eerste aan de koude kant plaatst, terwijl je een damp-remmende folie plaatst aan de warme kant van de constructie, dus tussen het isolatiemateriaal en de binnenmuur. 

Een damp-remmende folie voorkomt dat er vocht van binnen in de woning in het isolatiemateriaal kan trekken. Het is een waterdichte folie. Let wel, met een damp-remmende folie loop je het risico dat vocht in de constructie niet kan ontsnappen en het isolatiemateriaal aantast. 

Omdat een damp-remmende folie voorkomt dat er vocht van binnen in het isolatiemateriaal kan trekken, blijft het vocht in de ruimte hangen, waardoor de luchtvochtigheid in de woning stijgt. Om ondanks die verhoogde luchtvochtigheid schimmels te voorkomen, is het belangrijk om ruimtes in de woning goed te ventileren

Snel en gratis offertes vergelijken?

Vochtproblemen vermijden

Welk type isolatiefolie je ook kiest, het is belangrijk om vocht in de constructie te voorkomen. Vocht in het isolatiemateriaal heeft als gevolg dat het materiaal niet goed meer isoleert en kan tevens leiden tot schimmels.

Hoe ontstaat er vocht in de isolatie?

Als de koude lucht van buiten in contact komt met de warme (en vaak vochtige) binnenlucht (dat noemen we het dauwpunt), ontstaat er vocht in deconstructie. Als gevolg wordt het isolatiemateriaal nat. Nat isolatiemateriaal isoleert niet goed en de kans bestaat dat er schimmels groeien in het natte isolatiemateriaal, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen voor de bewoners. Een folie rond het isolatiemateriaal beschermt de isolatie tegen vocht. 

huis isoleren

Hoe kun je dampopen bouwen?

Als je damp-open bouwt, isoleer je je woning met natuurlijk isolatiemateriaal dat vochtregulerende eigenschappen heeft. Vocht verlaat je woning niet enkel door ventilatie en open ramen en deuren, maar ook door de muren en het isolatiemateriaal. Daar kan het zorgen voor bijvoorbeeld schimmels.

Damp-open bouwen laat vocht dat in de isolatielaag terechtkomt toe om naar buiten te verdampen. Het voorkomt dus niet dat er vocht in de isolatie komt, maar zorgt wel voor voldoende vochtafvoer om vochtschade te voorkomen. 

Voor een damp-open constructie gebruik je damp-open en vezelrijke isolatiematerialen, zoals vlas, hennep, houtvezel, papier, katoen of schapenwol. Maar bijvoorbeeld niet bitumen. In een damp-open constructie gebruik je geen damp-dichte folie, die kan er namelijk voor zorgen dat het vocht in het isolatiemateriaal blijft hangen. 

Met welk plaatmateriaal kun je een dak dampopen isoleren?

Folie

Tussen de binnen- en buitenmuur en het isolatiemateriaal kun je folies plaatsen die het vocht van buiten weren. Aan de buitenkant, net onder de dakbedekking, gebruik je het beste een damp-open, maar waterdichte folie.

Zo komt er geen vocht van buiten binnen, maar kan het vocht in de constructie wel naar buiten. Een toegevoegd voordeel van een damp-open folie aan de buitenkant, is dat het de isolatie naast waterdicht, ook winddicht houdt. 

Aan de binnenzijde, tussen het isolatiemateriaal en de binnenmuur, plaats je ook een folie. Ook die folie is damp-open, maar waterdicht.

Dit zorgt voor extra isolatie en minimaliseert het binnendringen van vocht in de constructie. Je hoeft in principe maar één damp-open folie te plaatsen, ofwel aan de binnenkant, ofwel aan de buitenkant.

Is de buitenkant van de isolatie bedekt met een damp-dichte folie, zoals bitumen? Dan doe je er goed aan een damp-open folie te installeren aan de binnenkant.

Een damp-dichte folie laat namelijk geen vocht door. Zo blijft het vocht vastzitten in de constructie met schimmels of houtrot tot gevolg. 

Gipsplaat

Gipsplaten zijn ook een damp-open isolatiemateriaal. Door de kristalstructuur van het gips zijn gipsplaten toch gevoelig voor schimmelvorming. Materialen als leem of kalk zijn beter bestand tegen schimmelvorming.

Is een PUR-plaat een damp-open materiaal?

PUR-platen zijn niet damp-open. Daarom zijn ze niet de beste keuze als je vochtschade in de constructie wilt voorkomen. Het schuim in de PUR-panelen bestaat uit gesloten cellen. Deze bieden ietwat weerstand tegen de waterdamp, maar niet genoeg.

Ook interessant voor jou:

Op zoek naar de oplossing voor jouw woning? Krijg hier gratis advies op maat 

Wil je graag meer informatie over damp-open isolatiefolie, of wil je advies van een expert? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte op via onderstaand aanvraagformulier. Wij brengen je in contact met gerenommeerde vakmensen. Samen met hen vind je de ideale isolatie voor jouw woning.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wens je te isoleren?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.