Enkelsteens muur isoleren binnenkant: prijs, voordelen en mogelijkheden
Een enkelsteens muur laat je best isoleren aan de binnenkant of buitenkant. Zo heb je geen last meer van vochtproblemen en warmteverlies. In dit artikel bespreken we de kosten, isolatiemethoden en voordelen. Wil je meer info of advies op maat van specialisten? Vul ons offerteformulier in.
Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts
Wat is een enkelsteens muur?
Een enkelsteens muur is een enkele, stenen buitenmuur die geen spouw en binnenmuur heeft. Dit zorgt ervoor dat de muren extra koud zijn. Daarom is isolatie bij enkelsteens muren cruciaal.
Vooral bij oudere woningen (van voor 1920), garages en schuren is er nog sprake van enkelsteens muren.
Enkelsteens muur versus halfsteens muur
Bij een halfsteens muur liggen de bakstenen in de lengterichting op elkaar. Dit betekent dat de muur dus een halve baksteen dik is. Een enkelsteens muur is niet een halve, maar een hele baksteen dik.
Halfsteens muren zijn vooral buitenmuren van spouwmuren. Aan de hand van spouwankers zitten de halfsteense muren vast aan de binnenmuren. Een tuinmuurtje zal eerder enkelsteens gemetseld worden. Ook binnenmuren zul je niet snel in een halfsteens verband zien.
Bij het metselen van een bakstenen muur wordt vaak om en om een laag stenen dwars gelegd en twee stenen in de lengte. Dit verzekert een goed verband.
Snel en gratis offertes vergelijken?
Wat kost een enkelsteens muur isoleren?
De prijs voor het isoleren van een enkelsteens muur hangt in de eerste plaats af van de methode: isoleer je de muur aan de binnenkant of aan de buitenkant? Maar ook andere factoren zoals de totale oppervlakte, de afwerking van de isolatie, het gebruikte isolatiemateriaal… beïnvloeden de uiteindelijke totaalprijs.
Onderstaande tabel geeft de richtprijzen per isolatiemethode weer.
Isolatiemethode | Richtprijs excl. btw en incl. plaatsing en afwerking |
---|---|
Enkelsteens muur isoleren aan de buitenkant | Vanaf 100 à 150 euro per m2 |
Enkelsteens muur isoleren aan de binnenkant | Vanaf 40 à 60 euro per m2 |
Wil je de exacte prijs kennen voor jouw isolatieproject? Vul ons offerteformulier in en krijg prijsvoorstellen op maat van meerdere specialisten uit jouw regio. Zo kan je meerdere tarieven en adviezen met elkaar vergelijken.
Enkelsteens muurisolatie: twee mogelijkheden
Omdat een enkelsteens muur geen spouw heeft, is spouwmuurisolatie (na-isoleren) onmogelijk. Gelukkig bestaan er nog twee andere opties: isoleren aan de buitenzijde of binnenzijde. We bespreken deze isolatiemethodes hieronder en zetten telkens de voor- en nadelen op een rijtje.
1. Isolatie aan de buitenkant (buitenmuur): geen ruimteverlies
Isoleren aan de buitenkant is een heel effectieve manier om je enkelsteens muur van isolatie te voorzien. De specialist monteert kunststof isolatieplaten zoals PIR, PUR of XPS aan de buitenkant van je muur.
Vervolgens plaatst hij nieuwe gevelbekleding. Er bestaan verschillende opties. Wil je een nieuwe bakstenen muur? Dan heb je wel een extra fundering nodig.
De voordelen van isolatie aan de buitenkant zijn:
- De werkzaamheden vinden niet in je woning, garage, schuur… plaats.
- Je verliest geen ruimte binnenin je huis.
- Je gevel geniet van een volledig frisse uitstraling door de nieuwe gevelbekleding.
- Het risico op koudebruggen en vochtproblemen is een stuk kleiner.
- Het is de grootste waardevermeerdering voor je woning.
Enkele nadelen zijn:
- Het is een duurdere isolatiemethode dan isoleren langs de binnenkant.
- In de meeste gevallen heb je een vergunning nodig.
2. Isolatie aan de binnenkant: voorzetwand
Een andere mogelijkheid is om je enkelsteens muur te laten isoleren aan de binnenkant. De deskundige gebruikt hiervoor een metalen of houten voorzetwand.
De ruimte tussen de voorzetwand en de binnenkant van je buitenmuur wordt vervolgens opgevuld met isolatiemateriaal. Zowel PIR-platen als isolatiedekens van minerale wol zijn hiervoor geschikt.
Wil je liever geen voorzetwand? Dan zijn cellenbeton blokken of Multipor-isolatieplaten met een gyproc-afwerking een betere keuze.
De voordelen van isoleren aan de binnenkant zijn:
- Een enkelsteens muur isoleren aan de binnenkant is goedkoper dan buitenmuurisolatie.
- Voor deze klus heb je geen vergunning nodig.
De nadelen van deze isolatiemethode zijn de volgende:
- De werkzaamheden zijn ingrijpend en vinden in je woning, garage, schuur… plaats.
- Je verliest ruimte aan de binnenkant van je woning.
- De enkelsteens muur moet in goede staat zijn om deze werken uit te kunnen voeren.
- De kans op vochtproblemen en koudebruggen is groter dan bij buitenisolatie.
- Je woning krijgt geen nieuwe uitstraling want een nieuwe gevelbekleding is niet nodig.
Wat is de beste keuze?
Een enkelsteens muur aan de buitenkant isoleren is voordeliger dan aan de binnenkant: je gevel krijgt een volledige renovatie, de muren zijn beschermd tegen vochtproblemen en warmteverlies en alle werken vinden buiten de woning plaats. Zaken zoals radiatoren of vensterbanken moeten bijvoorbeeld niet weggehaald worden.
Buitenmuurisolatie is inderdaad duurder, maar op lange termijn heeft het veel voordelen. Door je lagere energierekening bespaar je bovendien op heel wat kosten en verdien je jouw investering dus snel terug.
Zoek je nog bedrijven die gespecialiseerd zijn in gevelwerken? Via ons offerteformulier kom je in contact met meerdere specialisten uit jouw regio. Zij geven je advies op maat en garanderen een correcte en kwaliteitsvolle isolatie van je muren.
Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes
Mogelijke gevelafwerkingen
Heb je besloten om je enkelsteens muur aan de buitenkant te laten isoleren? Dan kan je al beginnen nadenken over de nieuwe gevelafwerking van je woning. De professional plaatst de gevelbekleding tegen de geïnstalleerde isolatieplaten.
Hieronder leggen we ter inspiratie vier populaire gevelbekledingen uit: crepi, steenstrips, hout en gevelplaten.
1. Crepi
Crepi is een duurzame sierpleister die met een dunne afwerkingslaag al goede vochtwerende eigenschappen heeft. De prijs-kwaliteitsverhouding van het materiaal voor je gevelafwerking is uitstekend. De specialist kan de crepi rechtstreeks op het isolatiemateriaal aanbrengen.
Naast de lange levensduur en de goede vochtbestrijding heeft crepi ook een groot assortiment aan kleuren en structuren. Je vindt ongetwijfeld een crepi gevelbekleding die bij jouw smaak past.
Crepi heeft een kostprijs die gemiddeld tussen de 100 en 130 euro per vierkante meter ligt (exclusief btw en inclusief plaatsing).
2. Steenstrips
Als je enkelsteens muur niet in zo’n goede staat is, maar je wil wel graag een bakstenen muur als gevelbekleding, dan zijn steenstrips een ideale keuze.
Steenstrips zijn eigenlijk afgezaagde gevelstenen met een dikte van ongeveer 2 cm. Ze zijn makkelijk aan te brengen: de specialist verlijmt de steenstrips eenvoudig op je buitengevelisolatie. Dit zorgt er bovendien voor dat je buiten geen ruimte verliest.
Net als crepi zijn ook steenstrips in veel uitvoeringen beschikbaar: zowel voor het type gevelsteen als de kleur heb je een ruime keuze.
Voor steenstrips betaal je gemiddeld 200 à 250 euro per vierkante meter (exclusief btw en inclusief plaatsing).
3. Hout
Wil je liever een andere uitstraling dan die van gevelstenen? Dan kan je zeker ook creatief zijn met een houten gevelbekleding. Er bestaan meerdere houtsoorten (afzelia, padoek, eiken…) die voor buitentoepassingen geschikt zijn omwille van hun hoge duurzaamheidsklasse. Houten planken slagen erin je woning een natuurlijke en warme uitstraling te geven.
Een houten gevelbekleding komt op een draagstructuur terecht. Het is namelijk belangrijk om een luchtspouw te creëren tussen het hout en de isolatie. Het vocht kan zo gemakkelijk afgevoerd worden.
Er bestaan zowel donkere als lichtere houtsoorten. Ook de nerfstructuren zijn erg geliefd.
De gemiddelde prijs voor een houten gevelbekleding ligt tussen de 100 à 200 euro per vierkante meter (exclusief btw en inclusief plaatsing).
4. Gevelplaten
Tot slot kan je ook met gevelplaten je buitengevelisolatie op verschillende manieren afwerken. Laat je creativiteit de vrije loop:
- Materiaal van de gevelplaten. Heb je liever metalen gevelplaten? Of gaat je voorkeur uit naar sidings in kunststof of composiet? Laatste zijn ook een stuk goedkoper.
- Plaatsing. Kies je voor een horizontale of verticale plaatsing van de gevelplaten?
- Combineren met andere materialen. Creëer een unieke look door gevelplaten met ander materiaal samen te brengen.
Ook bij gevelplaten gebruikt de professional een luchtspouw tussen de panelen en de isolatielaag. Dit zorgt ervoor dat de materialen zowel droog als stabiel blijven.
Gevelplaten hebben een gemiddelde prijs die tussen de 80 en 150 euro per vierkante meter ligt (exclusief btw en inclusief plaatsing).
Contacteer gratis en vrijblijvend aannemers in jouw buurt
Waarom je enkelsteens muur isoleren? [Voordelen]
Een enkelsteens muur is eigenlijk heel kwetsbaar: zonder spouw en binnenmuur is het gevoelig voor vochtproblemen en warmteverlies. Daarom is het zeker geen overbodige luxe om deze muur van isolatie te voorzien. Zo’n oude muur kan je gemakkelijk luchtdicht isoleren. Bovendien zijn er nog een aantal zaken die voordelig zijn:
- Serieuze besparing op energiekosten. Een gevel zonder spouw en binnenmuur laat de warmte makkelijk naar buiten ontsnappen. Ook na-isoleren is niet mogelijk: bij een enkelsteens muur is er geen spouwmuur aanwezig. Daarom is een binnen- of buitengevelisolatie een verstandig idee. De investering verdien je bovendien snel terug vanwege de grote besparingen op je energiefactuur.
- Beter comfort in je huis. Een geïsoleerde enkelsteens muur houdt je woning langer warm in de winter en langer koel in de zomer. Met andere woorden: je hebt een constante binnentemperatuur. Zo vergroot je het woon- en warmtecomfort van je woning: je hebt namelijk geen last meer van temperatuurschommelingen.
- Het risico op vochtproblemen is kleiner. Een koude enkelsteens buitenmuur is erg vatbaar voor doorslaand vocht, mos en algen. Door de muur van buitenisolatie te voorzien, kom je zo’n problemen niet meer tegen.
- Nieuwe look voor je woning, garage, schuur… Als je beslist de muur langs buiten te isoleren, kan je het bovendien ook een nieuwe uitstraling geven.
- Waardevermeerdering van je woning. Door je enkelsteens muur te isoleren, stijgt je huis in waarde. Dit is vooral interessant met het oog op de toekomst, bijvoorbeeld wanneer je wenst je huis later te verhuren of verkopen.
Meer weten? Vraag info, advies en prijzen aan specialisten
Verstuur je aanvraag via ons offerteformulier en kom in contact met meerdere specialisten uit jouw regio. Zij geven je advies op maat en sturen je gratis en vrijblijvend offertes met prijsvoorstellen op.
Zo kan je gemakkelijk meerdere tarieven met elkaar vergelijken. Een professioneel isolatiebedrijf voert bovendien jouw isolatieproject op een correcte en veilige manier uit.