Muurisolatie: wat is de beste isolatie voor muren? Hoeveel kost het in 2024?

Muurisolatie wint snel aan populariteit in de hedendaagse zoektocht naar een energiezuinige en comfortabele woning. Naast het bekende voordeel van energiebesparing, biedt muurisolatie nog een extra troef: geluidbeheersing. Lees verder en kom alles te weten over de prijs van het isoleren van muren, het thermische voordeel van muurisolatie, met daarnaast meer info over het akoestische comfort dat het kan bieden. 

Krijg gratis advies op maat van jouw woning

Waarom is muurisolatie zinvol?

Muurisolatie heeft net als de meeste renovatiewerken allerlei voordelen

oude muren isoleren

Voordelen

Het grootste voordeel aan muurisolatie is het beperken van warmteverliezen. Isolatie zal zorgen dat in de winter de warmte niet uit de woning ontsnapt, waardoor je heel wat minder moet stoken. De investering zal zorgen voor een comfortabelere woning en daarnaast een lager energiefactuur. 

Naast het binnenhouden van warmte in de winter, houdt isolatie ook de zomerse warmte buiten. Het is daarmee een ideale oplossing voor alle seizoenen.

Als tweede belangrijke voordeel kan muurisolatie zorgen voor een stillere woning. Wanneer je kiest voor isolatiematerialen met geluidsabsorberende kenmerken, dan zal je het geluid van buiten of van jouw buren veel minder horen. 

Nadelen

Afhankelijk van welk soort muurisolatie je kiest zijn er ook enkele nadelen aan verbonden. Beslis je om de muur te isoleren langs binnen dan zal je huis er tijdelijk als een werf uitzien.

Na het isoleren zal je opnieuw moeten schilderen en plinten plaatsen. Het wordt daarom vooral aangeraden bij een totaalrenovatie. Daarnaast verlies je binnenruimte wanneer je kiest voor muurisolatie binnen.

Ga je de muur langs de buitenzijde isoleren? Dan zijn er over het algemeen hogere kosten aan verbonden.

Contacteer een aannemer in jouw buurt

Hoeveel en welke soorten muurisolatie bestaan er in België?

Muren kan je op drie verschillende plaatsen isoleren. Langs de buitenzijde, de binnenzijde of in de spouw. Hieronder leggen we ze wat beter uit. 

Spouwmuur isoleren

De spouwmuur isoleren is de meest efficiënte en meest voorkomende vorm van muurisolatie. Een spouw is de ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur van een woning. De bouwtechniek werd ontwikkeld om te helpen bij vochtafvoer. Deze ruimte isoleren verhoogt daarnaast het thermische vermogen. 

Isolatie gevel

Niet elke woning heeft een spouwmuur om te isoleren, maar de ruimte kan ook gewoon te klein zijn. Dan is het een ideale oplossing om de gevel te isoleren. Gevelisolatie biedt niet enkel uitstekende warmte-isolatie, het kan ook het uitzicht van de woning verbeteren.  

Binnenmuurisolatie

Er zijn twee verschillende soorten binnenmuren. Binnenmuren die grenzen aan een buitenomgeving, en muren die twee binnenruimten van elkaar splitsen. Beide muren kunnen op ongeveer dezelfde manier geïsoleerd worden. 

Binnenmuurisolatie van binnenmuur

Binnenmuurisolatie van een binnenmuur kan toegepast worden op de gemeenschappelijke muur van een rijhuis of een appartement. Het kan ook in jouw eigen woning toegepast worden, wanneer je een stille kamer wilt maken, of geluid in een muziekruimte wilt houden.

Binnenmuurisolatie van buitenmuur

Een buitenmuur isoleren langs de binnenkant is een ideale oplossing als het niet kan de muur langs buiten te isoleren. Dit kan bijvoorbeeld wanneer een muur geen spouw heeft of de gevel beschermd erfgoed is. 

Opties muurisolatie

Kostprijs muurisolatie 

Spouwmuurisolatie is de meest voordelige manier van muurisolatie. Afhankelijk van de gebruikte materialen betaal je ongeveer 15 euro tot 30 euro per m²

Als tweede voordeligste optie kan je kiezen voor binnenmuurisolatie. Voorzetwanden zijn duurder dan isolatie verlijmen. Je betaalt tussen 40 euro en 80 euro per m²

De duurste optie is gevelisolatie. Hiervoor betaal je al snel tussen 100 euro en 150 euro per m²

binnemuur isoleren

Ontvang gratis offertes, vergelijk en bespaar kosten

Hoeveel premies en subsidies zijn er?

De Vlaamse overheid heeft enkele premies in het leven geroepen om mensen aan te sporen hun woning te isoleren. Zo kwam er de overkoepelende Mijn VerbouwPremie, de EPC-labelpremie of kan je samen met jouw wijk gaan voor een burenpremie. Sommige steden en gemeenten geven extra premies, welke makkelijk online te vinden zijn. 

Naast de premies kan je ook rekenen op het renovatiekrediet met rentesubsidie. De Vlaamse overheid geeft in dit geval korting ten opzichte van de rentevoet. Hoe zuiniger de woning is na de renovatie, hoe groter de subsidie wordt. Het is mogelijk een negatieve rente te bekomen. 

Besparing en terugverdientijd muurisolatie

Gevelisolatie is een stuk duurder dan binnenmuurisolatie. Niet enkel de aankoopkost ligt hoger, de besparingen op de energierekening stijgen ook. Dit zorgt ervoor dat zowel gevelisolatie als binnenmuurisolatie na ongeveer 10 tot 15 jaar tijd terugbetaald is. 

Spouwmuurisolatie is de goedkoopste en toch meest efficiënte manier van muurisolatie. Het is dan ook al terugbetaald na zo’n vijf jaar.

Muurisolatie voor goedkopere energierekening

Hoe best bestaande muren isoleren? 

Na-isolatie van muren kan op veel verschillende manieren. Het is belangrijk om te investeren in muurisolatie tijdens renovatie van oudere woningen om het EPC-label te verbeteren. Koop je een woning met een EPC-score E of lager, dan zal je verplicht worden deze omlaag te krijgen. Muurisolatie is hier een slimme methode voor. 

Je kan de buitenmuur isoleren door middel van gevelisolatie of spouwmuurisolatie. De goedkoopste manier van muurisolatie zonder spouw is langs de binnenzijde. Je kan een voorzetmuur installeren of de isolatie rechtstreeks op de muur lijmen.

Spouwmuurisolatie

Niet bij elke woning is er een spouw aanwezig. Is dat wel zo, dan is spouwmuurisolatie de beste manier van muurisolatie.

Wanneer er een spouw aanwezig is worden er kleine gaatjes in de voegen van de buitenmuur gemaakt. Langs deze weg kunnen bijvoorbeeld EPS-parels, glaswol of PUR spuitisolatie in de spouw gebracht worden. 

Muurisolatie: spouwmuur

Gevelisolatie

Voor gevelisolatie wordt gebruik gemaakt van harde isolatieplaten. Deze kunnen gemaakt zijn van bijvoorbeeld PIR, PUR of XPS. De platen worden aan de gevel bevestigd en kunnen hierna makkelijk afgewerkt worden met een gevelbekleding naar keuze. 

Er wordt meestal gekozen voor gevelisolatie wanneer de spouwmuur niet breed genoeg is om het huis te isoleren. 

buitengevelisolatie

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Voorzetmuur

Wanneer het niet mogelijk is om de buitenmuur te isoleren langs de buitenzijde kan er gekozen worden deze langs binnen te isoleren. De populairste, meest voorkomende manier van isoleren langs binnen is een voorzetmuur. De techniek biedt de beste thermische en akoestische prestaties. 

Een metalen of houten rooster op de muur zal gevuld worden met isolatiemateriaal, waartegen een gips-of spaanplaat bevestigd kan worden. Deze kan je makkelijk afwerken met verf of behang.

geluidsisolatie aan de muur

Isolatie lijmen

Als laatste optie is er nog het rechtstreeks aanbrengen van isolatieplaten op de muur. Dit is de minst isolerende methode, maar neemt minder leefruimte weg dan voorzetwanden.

isolatieplaten

Hoe muurisolatie bij nieuwbouw plaatsen?

Bij nieuwbouwwoningen is muurisolatie wat makkelijker te integreren dan bij bestaande woningen. De goedkoopste, beste manier van muurisolatie is spouwmuurisolatie. Er zal hier dan ook best onmiddellijk een brede, geïsoleerde spouw geplaatst worden.

Spouwmuurisolatie bij nieuwbouw

Ook interessant voor jou:

Wat is een enkelsteens muur nu precies?

Een enkelsteens muur is een enkele, stenen buitenmuur zonder spouw en binnenmuur. Het is belangrijk dat je enkelsteens muren isoleert, aangezien de stenen van nature extra koud zijn. Er bestaan twee opties: je kunt aan de buitenzijde isoleren of aan de binnenzijde.

Hoe zelf muurisolatie berekenen?

De isolatiewaarde van je muren bepalen is essentieel voor een energie-efficiënte woning. Hierbij zijn twee belangrijke waarden cruciaal: de U-waarde en de R-waarde. De U-waarde meet hoe goed een materiaal warmte kan doorlaten. De formule om deze waarde te berekenen is eenvoudig:

U-waarde = λ-waarde / dikte isolatie.

Hierbij staat de λ-waarde voor de warmtegeleidingscoëfficiënt van het materiaal.

Aan de andere kant hebben we de R-waarde, die aangeeft hoe goed het materiaal de warmte kan tegenhouden. De formule voor de R-waarde is net zo rechttoe rechtaan:

R-waarde = dikte isolatie / λ-waarde.

In beide gevallen geldt:

Hoe hoger de waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Dit is essentieel om te weten voor het kiezen van de juiste isolatiematerialen voor je huis.

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan voor muurisolatie, vergelijk prijzen en bespaar 

Een ervaren professional kan adviseren over de beste muurisolatie op maat van jouw woning. Vul het onderstaande offerteformulier in en kom in contact met een expert in jouw buurt. Je ontvangt tot 5 offertes, vergelijkt de prijzen en kan zo besparen op kosten. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wens je te isoleren?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.