Spijkerflensdeken: voordelen, stappenplan aanbrengen en alternatieven
Isoleren met een spijkerflensdeken is een populaire keuze voor zowel bestaande woningen met hellende daken als nieuwbouwprojecten. Hier lees je meer over de installatie van spijkerflensdekens en de voordelen van deze isolatie.
Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts
Wat zijn spijkerflensdekens?
Spijkerflensdekens zijn ideaal voor isolatie bij nieuwbouw en bij hellende daken waarbij de kepers op gelijke afstand van elkaar liggen en er weinig onderbrekingen, zoals ramen, zijn.
De dekens worden samengeperst en opgerold, maar zetten uit wanneer je de verpakking opent.
De breedtes van spijkerflensdekens variëren met 35 cm tot 60 cm en lengtes van 3,20 meter tot 12 meter.
Uit hoeveel delen bestaat het?
Spijkerflensdekens bestaan uit twee componenten: een isolatielaag van minerale wol of flexibele glaswol en een dampscherm van aluminiumkraft.
Zowel de wol als het dampscherm zijn ook afzonderlijk verkrijgbaar, zodat je ze op maat kunt snijden.
Wat is de dikte van een spijkerflensdeken?
De diktes van spijkerflensdekens verschillen met 6 tot 22 cm, maar je komt pas vanaf 12 cm dikte in aanmerking voor premies.
Snel en gratis offertes vergelijken?
Alle voordelen van spijkerflensdeken op een rijtje
Spijkerflensdekens hebben heel wat voordelen. Hier geven we de belangrijkste weer:
- Heel eenvoudig om (zelf) te plaatsen.
- Brandveilig.
- Zowel thermische als akoestische isolatie.
- Elastisch.
- Relatief goedkoop in verhouding met isolatieplaten.
- Weinig afval.
Stappenplan: hoe spijkerflensdeken plaatsen en bevestigen?
Spijkerflensdekens zijn heel gemakkelijk om te installeren. Hier leggen we stap voor stap uit hoe dit in zijn werk gaat:
- Begin met een afmeting tussen twee kepers. De spijkerflensdekens moeten 1 of 2 cm breder zijn dan deze afstand om er goed tussen te klemmen. Als je dekens te klein zijn, krijg je snel condensvorming en koudebruggen.
- Bij nieuwbouw kan je de dekens bevestigen aan de buitenzijde van het onderdak. Zo is het dak beter beschermd tegen slechte weersomstandigheden. Bij renovatie kun je de dekens beter aan de binnenzijde (warme kant). Dat is het minste werk en je hoeft de dakpannen niet te verwijderen.
- Controleer of er al een dampscherm onder de dakpannen of op het dakbeschot is. Indien wel, verwijder dan eerst dit dampscherm om condensvorming tegen te gaan.
- Vouw de spijkerflensdekens eerst open voor het aanbrengen. Rol ze vervolgens van boven naar beneden uit tussen de kepers.
- Zorg ervoor dat de spijkerflensdekens de houten regels raken en plak ze niet vast aan de voorzijde van de kepers. Op die manier voorkom je opnieuw koudebruggen.
- Indien de dekens elkaar overlappen, kan je ze vastplakken met aluminium tape zodat er geen lucht doorkomt.
Let op! Bij de installatie van spijkerflensdekens raden we aan om altijd werkhandschoenen, een stofmasker en -bril te dragen.
Contacteer gratis en vrijblijvend ervaren professionals
Bestaan er alternatieven voor een spijkerflensdeken?
Spijkerflensdekens blijven een populaire keuze voor hellende daken, maar er zijn een aantal nieuwe alternatieven op de markt.
Heb je bijvoorbeeld onregelmatige keperbreedtes? Dan wordt de plaatsing van een spijkerflensdeken een stuk complexer. Ook is het niet gemakkelijk om met dekens een volledig luchtdichte isolatie te bereiken.
Een eerste alternatief voor spijkerflensdekens zijn hygro-regulerende dampschermen. Een dampscherm past zich aan het vochtgehalte van de ruimte aan en garandeert een gezond binnenklimaat.
Een andere optie zijn glaswolplaten. Deze platen zijn bekleed met een comfortvlies uit polyester en zijn door hun elasticiteit ideaal voor de isolering tussen kepers of regelwerk.
De glaswolplaten hebben elke 10 cm ook merkstrepen wat het maatwerk een stuk eenvoudiger maakt. De platen kunnen zo perfect op elkaar worden aangesloten en koudebruggen voorkomen.
Spijkerflensdekens kopen: vergelijk gratis offertes en prijzen
Ben je geïnteresseerd in spijkerflensdekens, maar op zoek naar informatie op maat? Raadpleeg hier ons formulier en kom snel in contact met erkende specialisten in jouw buurt.
Zij bieden niet alleen gratis en vrijblijvend professioneel advies, maar verstrekken ook prijsoffertes. Op die manier kun je een geïnformeerde keuze maken en prijsoffertes met elkaar vergelijken.