Perliet isolatie: een duurzaam materiaal met veel isolatietoepassingen

Dit artikel gaat dieper in op perliet isolatie. We bespreken onder andere de kostprijs, uitvoeringen en vele toepassingen van dit duurzame isolatiemateriaal. Bovendien geven we een handig overzicht van de voordelen en presenteren we een stappenplan zodat je de plaatsing van perliet eventueel zelf kunt uitvoeren. Wil je liever dat de installatie door een specialist gebeurt? Vul ons offerteformulier in en krijg meerdere prijsvoorstellen en adviezen op maat.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere specialisten

Wat is geëxpandeerd perliet isolatie?

Geëxpandeerd perliet isolatie is een vulkanisch glas dat zich bij de blootstelling aan hoge temperaturen uitzet. Dit uitgezette perliet is ideaal om als isolatiemateriaal te gebruiken.

Wat is beter: perliet of vermiculiet? (Lambda-waarde)

Vermiculiet is een natuurlijk mineraal dat uit ijzer, magnesium en aluminium bestaat. Het materiaal zet uit bij verhitting en is bekend om zijn lichte en vlokkige structuur.

Met een lambda-waarde van rond de 0,060 W/mK heeft het uitstekende thermisch isolerende eigenschappen. Daarom is het onder andere uiterst geschikt als isolatiemateriaal in de bouwsector.

Perliet is een soort vulkanisch glas dat uit silica bestaat. Het materiaal zet zich uit bij blootstelling aan hoge temperaturen.

Zo krijgt het een lichte uitstraling en een isolerende werking. Perliet heeft een lambda-waarde die meestal ergens tussen de 0,035 W/mK en 0,050 W/mK ligt.

Zo heeft het een goede thermische isolatie en kan het als isolatiemateriaal voor verschillende toepassingen ingezet worden.

Perliet

Wat kost isoleren met perlite?

Een isolatie met perliet kost gemiddeld 25 euro per m².

Uitvoeringen van perliet isolatie

Perliet is in enkele uitvoeringen verkrijgbaar. We bespreken hieronder perlite korrels en platen.

1. Perlite korrels

Perlite korrels hebben een witte kleur en zijn in meerdere kwaliteiten en korrelgradaties verkrijgbaar. Perlite korrels worden als granulaat gegoten in de ruimtes die isolatie vereisen.

2. Perlite platen

Bij perlite platen zijn de korrels met water, vezels en brandvertragende middelen vermengd. Vervolgens wordt het samen met een bindmiddel in de vorm van een plaat samengevoegd. Tot slot droogt het materiaal na het bakproces in de oven uit.

Het grote, platte oppervlak kan je gemakkelijk in muren en platte daken verwerken.

Contacteer gratis en vrijblijvend aannemers in jouw buurt

Veelgebruikte toepassingen van perliet 

Hieronder bespreken we een aantal interessante toepassingen van perliet als isolatiemateriaal.

1. Schoorsteen 

Perlietkorrels kunnen je schoorsteen thermisch en brandveilig isoleren. Via de spouwruimte brengt een specialist de korrels aan.

2. Vloeren 

Perliet is ook een goede isolator voor vloeren. Je strooit de korrels eenvoudig tussen de gleuven van de balken en fixeert het vervolgens met een paneel uit gips.

3. Binnenmuren 

Ook de binnenmuren kan je perfect met perliet isoleren.

Tip: Gebruik geen perlite korrels om de buitenmuur te isoleren. Perliet is namelijk vochtabsorberend.

4. Daken 

Perlieten isolatieplaten zijn ideaal voor het isoleren van platte daken. De installatie verloopt eenvoudig, snel en zonder veel naden of kieren.

5. Spouwmuren 

Perliet is bovendien een goede na-isolatie voor spouwmuren. Zorg er wel voor dat de spouwmuren vooraf met een waterafstotend middel behandeld zijn.

6. Leidingen en buizen 

Om warmteverlies tegen te gaan, zijn buizen en pijpleidingen vaak van perlite isolatie voorzien.

7. Akoestische isolatie 

Perliet isolatiekorrels hebben een geluiddempende werking. Daarom is het een ideale isolator voor luidruchtige woningen, muziekstudio’s en bioscoopzalen.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Voordelen van perliet isolatiekorrels op een rijtje

Perliet is een populair materiaal omwille van zijn vele voordelen. Hieronder geven we een handig overzicht.

  • Thermische isolatie. Perlite isolatiekorrels hebben een lage thermische geleidbaarheid, wat betekent dat ze de warmte goed kunnen vasthouden.
  • Milieuvriendelijk. Perliet bestaat uit natuurlijk materiaal. Het productieproces zorgt voor weinig uitstoot. Daarom is het, met het oog op het milieu, zeker de moeite waard om voor dit isolatiemateriaal te kiezen.
  • Geluidsabsorberend. Perliet heeft een geluiddempende werking en is daarom ideaal om geluidsoverlast in de woning tegen te gaan.
  • Insectenwerend. In tegenstelling tot andere isolatiematerialen is perliet bovendien insectenwerend.
Perliet isolatiekorrels

Hoe perlite korrels voor isolatie installeren? [Kort stappenplan]

Aan de hand van onderstaand stappenplan kan je perlite korrels zelf plaatsen.

  • Stap 1: inspectie van de constructie. Het is belangrijk om voor de effectieve installatie de constructie van het gebouw te inspecteren. Is het gebouw in goede staat? Dan kan je beginnen met de isolatiewerken.
  • Stap 2: voorbereiding. Zorg ervoor dat de oppervlakte die je wenst te isoleren, proper is.
  • Stap 3: toepassing van de isolatie. Breng de perlite korrels op het oppervlak aan. Hoe je het materiaal precies plaatst, hangt af van situatie tot situatie. In sommige gevallen is het beter het materiaal te spuiten, in andere gevallen moet het geblazen worden of breng je het met de hand aan.
  • Stap 4: afwerking. Nu de isolatie geplaatst is, werk je de oppervlaktes best af. Hiervoor kan je zowel gipsplaten, decoratieve panelen als stucwerk gebruiken. Ook verven is een mogelijkheid.

Laat je de installatie liever aan een deskundige over? Vul ons offerteformulier in en kom in contact met meerdere specialisten uit jouw regio. Zij sturen je offertes met prijsvoorstellen en adviezen op maat op.

Veiligheidsmaatregelen

Bij de plaatsing van perliet isolatie korrels is het belangrijk om de volgende veiligheidsmaatregelen toe te passen:

  1. Ademhalingsbescherming. Draag een masker zodat je geen vrijkomende stofdeeltjes inademt.
  2. Beschermende kleding. Zorg voor een beschermend pak. Zo bescherm je ook je huid.
  3. Ventilatie. Zorg voor voldoende ventilatie tijdens de installatie. Zet bijvoorbeeld een raam open. Zo ontstaat er voldoende luchtcirculatie in de ruimte.
  4. Schoonmaken. Maak de ruimte goed schoon na de installatie.

Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met specialisten in jouw regio 

Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met meerdere isolatiespecialisten uit jouw regio. Zo ontvang je gratis vrijblijvende offertes op maat en kan je tarieven en adviezen van deskundigen gemakkelijk met elkaar vergelijken. Een professional heeft voldoende kennis, ervaring en expertise om jouw isolatieproject tot een goed einde te brengen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wens je te isoleren?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.