Beste isolatiemateriaal: welk materiaal kies ik waar?

Heb jij interesse in het isoleren van je woning? Er is een breed aanbod aan mogelijke isolatieopties. Het kan soms moeilijk zijn om het beste isolatiemateriaal te kiezen. Er is geen materiaal dat objectief gezien het beste is. Daarom breiden we hier verder uit over de unieke voordelen van de verschillende soorten. Zo kan jij de optie kiezen die het beste bij jouw situatie past. Het materiaal dat jij nodig hebt is namelijk volledig afhankelijk van de plek waar of de manier waarop jij wil isoleren. Hier kan je een duidelijk overzicht vinden.

Wil je advies van een vakman? Stel je vragen en ontvang direct meerdere prijsoffertes via onze offertepagina.

Vergelijk tot 5 gratis offertes

Kenmerken van het meest voorkomende isolatiemateriaal

1. PUR

PUR, de afkorting van polyurethaan, is een isolatiemateriaal uit een kunststof hardschuim dat uitzet bij de installatie. Zo kan er geen lucht meer passeren en blijft het vastzitten in de isolatielaag. 

PUR wordt vaak gebruikt om grote oppervlaktes te isoleren. Het heeft namelijk een zeer hoge isolatiewaarde. Daarnaast is het vochtafwerend en voorkomt het de vorming van openingen die tot warmteverlies leiden. Het is daarenboven multifunctioneel en blijft langdurig in goede staat. PUR verzekert een goede prijs-kwaliteitverhouding.

PUR isolatie

2. PIR

PIR en PUR zijn gelijkaardige materialen, maar hebben toch wat onderlinge verschillen. PIR is net zoals PUR een vorm van hardschuim isolatie die uitzet tijdens de plaatsing.

Het verschil is dat PIR een polyisocyanuraat plaatmateriaal is dat uit twee componenten bestaat. Als die twee gemengd worden krijg je het gewenste uitzeteffect. PIR platen worden vaak toegepast voor spouwmuurisolatie of het isoleren van een plat dak. Het heeft een lambda waarde tussen 0,023 en 0,026W/mK

PIR is gebruiksvriendelijk door het lichtgewicht van het materiaal en heeft een hoge isolatiewaarde. Je kan met een dunne laag een isolatiewaarde halen vergelijkbaar met een dikke laag van een ander materiaal. Dankzij de compacte vorm van de isolatie kan je zo wat ruimte besparen. Bovendien is het brandvertragend en vochtwerend

Aangezien PIR kwalitatief materiaal is, uit zich dat ook in de prijs. Het lijkt een serieuze investering, maar die verdien je later zeker terug door de goede kwaliteit van je isolatie.

PIR isolatieplaten gebruiken

3. XPS 

XPS of geëxtrudeerd polystyreen is een materiaal waarbij alle cellen compleet ingesloten wordt door polystereenwanden en zo een volledig gesloten celstructuur creëert.

Die eigenschap zorgt ervoor dat XPS een hoge druksterkte kan dragen. XPS-isolatie is dus ideaal voor ruimtes zoals garages en industriehallen waar de vloer zwaar belast wordt. Daarom wordt het ook vaak als vloerisolatie gebruikt. 

XPS heeft een lambda waarde tussen 0,032 en 0,035 W/mK, wat ongeveer overeenkomt met de isolatiewaarde van steenwol en glaswol. XPS is beschikbaar in isolatieplaten met verschillende druksterktes en is dus toepasselijk voor verschillende situaties.

Dit materiaal is ook redelijk vochtbestendig en is geschikt voor vochtige ruimtes zoals kelders of bij zwembaden bijvoorbeeld. XPS kan vrij eenvoudig aangebracht worden door het tegen een muur of plafond te lijmen. 

Hoewel XPS niet goedkoop is, is het ook niet het duurste materiaal. PIR is bijvoorbeeld duurder en EPS is goedkoper.

XPS isolatie

Vergelijk isolatiematerialen

4. EPS

EPS, ook wel Tempex of piepschuim genoemd, bestaat uit geëxpandeerd polystyreen. Het kan optimaal isoleren dankzij de lucht die bewaard wordt in EPS platen.

Dit soort isolatie heeft een lambda waarde van 0,036 W/mK en het is licht materiaal dat eenvoudig te plaatsen is. Meestal wordt het gebruikt voor vloerisolatie, gevelisolatie of kruipruimtes.

EPS is gelijkaardig aan XPS, maar er zijn fundamentele verschillen. EPS heeft een sterkere brandweerbaarheid en XPS is geschikter voor vloeren die zwaar belast worden of waar veel druk op komt te staan.

EPS isolatie

5. Mineraal isolatiewol

Mineraal isolatiewol is vervaardigd uit twee soorten materiaal: glaswol en rotswol. Deze duurzame en natuurlijke isolatiematerialen bieden sterke weerstand tegen warmtestromingen en isoleren uitstekend.

Daarnaast is het ook brandwerend en nuttig voor muur-en plafondisolatie. Bij dit materiaal ligt de lambda waarde tussen 0,030 en 0,050 W/mK. Meestal wordt mineraal isolatiewol toegepast bij muurisolatie of het isoleren van buizen.

isolatiemateriaal mineraal isolatiewol gebruiken

6. Andere soorten

Ten slotte zijn er nog andere isolatiematerialen zoals bijvoorbeeld houtvezel, katoen, schapenwol, hennepwol, kurk en polyesterwol.

Katoen is een isolatiemateriaal dat nog maar recent gebruikt wordt. Het wordt namelijk gemaakt van oude kleding. Het is zeer geschikt om een plat dak, een hellend dak, of een houten vloer te isoleren.

Niet alleen warmte wordt goed geïsoleerd door dit materiaal, maar het verzekert ook een optimale geluidsisolatie. Daarnaast is het vochtafwerend, maar niet genoeg om er zeer vochtige ruimtes mee te isoleren.

Houtvezelisolatie is een duurzaam en vochtwerend isolatiemateriaal. Het kan niet alleen gebruikt worden voor dakisolatie, maar ook om houten vloeren en scheidingswanden te isoleren.

De prijs van houtvezelplaten ligt iets hoger, maar het isolatiemateriaal heeft een goede kwaliteit en hoge isolatiewaarde. 

Schapenwol, zoals de naam al suggereert, is een natuurlijk isolatiemateriaal afkomstig van schapen. Het dient als een milieuvriendelijk en duurzaam alternatief voor synthetische isolatiematerialen.

Schapenwol staat bekend om zijn lange levensduur. Hoewel de kosten van schapenwol vaak hoger liggen dan sommige andere isolatiematerialen, wordt het gewaardeerd om zijn kwaliteit en ecologische voordelen.

Hennep isolatie is een geweldige keuze als je milieuvriendelijk wil isoleren. Hennep isolatie, afkomstig van de hennepplant, is zowel flexibel als veerkrachtig. Dit maakt het een duurzamere keuze vergeleken met traditionele isolatiematerialen zoals glaswol of steenwol.

Kurkisolatie staat algemeen bekend als een uitstekende isolatieoptie, dankzij zijn unieke kenmerken zoals hoge thermische weerstand, effectieve geluidsisolatie, en natuurlijke vochtbestendigheid. Bovendien kenmerkt kurkisolatie zich door een lange levensduur.

Er is natuurlijk ook polyesterwol. Polyesterwol isolatie is een hypoallergeen isolatiemateriaal dat uitstekende thermische en geluidsisolatie biedt. Dit materiaal is bij uitstek geschikt voor zowel renovatie- als nieuwbouwprojecten.

alternatief isolatiemateriaal gebruiken zoals houtvezelisolatie 

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Waarop letten bij het kiezen van isolatiematerialen?

Als je isolatie laat plaatsen moet je met redelijk wat factoren rekening houden. Er moet rekening gehouden worden met de belangrijkste voorwaarden waaraan de isolatie moet voldoen voor jouw specifieke situatie. 

Welk materiaal heeft de hoogste isolatiewaarde?

PIR is het isolatiemateriaal met de hoogste isolatiewaarde. Door de goede kwaliteit is PIR duurder, maar zo heb je slechts een dunne laag nodig om optimaal te kunnen isoleren. 

Plaatdikte

De isolatiedikte hangt af van verschillende aspecten zoals het isolatiemateriaal, het bouwbesluit en jouw specifieke doel. Elk materiaal heeft een andere isolerende werking en vraagt om een specifieke dikte.

De dikte hangt ook af van jouw doel. Het kan zijn dat je isoleert voor vochtafwering, geluidsafwering of simpelweg om warmteverlies te voorkomen. Afhankelijk daarvan kan je het materiaal en de dikte kiezen om zo de isolatiewaardes te bereiken die je wilt.

Om de dikte van de isolatielaag te bepalen moet je kijken naar de isolatiewaarde van het materiaal en beoogde Rd-waarde. Als het materiaal een hoge lambda waarde heeft, zal je een dikkere laag nodig hebben om dezelfde Rd-waarde te bereiken.

Vochtbestendigheid 

PIR en EPS zijn redelijk vochtbestendig. XPS daarentegen is volledig vochtbestendig en is het ideale materiaal om vochtige ruimtes te isoleren.

Andere materialen, zoals houtvezelisolatie en katoen isolatie, kunnen in bepaalde mate vocht afweren, maar bij teveel blootstelling aan vocht gaat dat ten koste van de isolatiewaarde.

Wat is de meest effectieve isolatie met geluidwering?

Wanneer je de nadruk wil leggen op geluidsisolatie, dan is de beste keuze vaak steenwol. Dit materiaal heeft namelijk een optimale dempende werking.

Bij geluidsisolatie moet je best zo dik mogelijk isoleren. Door isolatie kan je op die manier wat ruimteverlies hebben. Als je plaats hebt, is het toch sterk aangeraden om die te benutten en zo dik mogelijk te isoleren. Ook is houtvezelisolatie redelijk geluidsafwerend.

Vind een specialist in jouw buurt

Keuze isolatie afhankelijk van plaats

1. De spouwmuur

Om de spouwmuur te isoleren wordt vaak gebruik gemaakt van PUR. Spouwmuurisolatie wordt op een specifieke manier aangebracht. Er worden gaten in de gevel gemaakt die later opgevuld worden met het isolatiemateriaal. Het is dus belangrijk om rekening te houden met de spouwbreedte.

Afhankelijk van de voegmaat kunnen er gaten tussen 16 mm en ongeveer 23 mm geboord worden. PUR is zeer geschikt materiaal om bij deze afmetingen te gebruiken. Glaswol kan ook toegepast worden voor spouwmuurisolatie, maar dit materiaal heeft een grotere spouwbreedte nodig.

Ook PIR kan gebruikt worden voor spouwmuurisolatie aangezien de plaatsing vrij gemakkelijk is. Bij dit materiaal kan een dunne laag isolatie volstaan om toch een sterk isolerend effect te bereiken. Ook worden vaak materialen zoals EPS of minerale wol (zoals glaswol of steenwol) toegepast voor het isoleren van de spouwmuur.

spouwmuurisolatie

2. Het dak

Één van de meest efficiënte en duurzame manieren om je woning te isoleren is dakisolatie. Je dak isoleren kan zowel langs de binnenkant als de buitenkant.

Bij een plat dak wordt XPS of PIR meestal van buitenuit aangebracht en steenwol of glaswol langs binnen geplaatst. Als je een schuin dak hebt kan je steenwol en glaswol ook samen met folie plaatsen. Het meest gekozen materiaal is echter PIR bij dakisolatie voor een schuin dak.

Hoewel glaswol iets goedkoper is, is PIR voordeliger aangezien het langdurig optimaal isoleert en je slechts een dunne laag isolatie nodig hebt voor een sterke werking. Ook de plaatsing is redelijk eenvoudig. 

dak renoveren

3. Het plafond

Plafondisolatie is een zeer efficiënte manier om je woning warm te houden aangezien warme lucht opstijgt. Als je plafond goed geïsoleerd is, zal er aanzienlijk minder warmteverlies zijn. Zonder isolatie kan er tot 30% warmte via het plafond verloren gaan. Ook geluiden zoals voetstappen worden gedempt door plafondisolatie. 

Vaak wordt er voor plafondisolatie XPS gebruikt omdat dit soort platen eenvoudig tegen muren of plafonds gelijmd kunnen worden. Dit materiaal wordt ook vaak gebruikt voor het isoleren van platte daken of vochtige plaatsen. XPS is namelijk vrij vochtwerend, is bestand tegen zware belasting en heeft een hoge isolatiewaarde. 

Qua materiaal wordt er glaswol of steenwol bij houten plafonds langs boven geplaatst. Als er langs boven gewerkt wordt zijn PIR, EPS en XPS ook geschikte materialen. Bij betonnen vloerisolatie kunnen die drie laatsten zowel langs boven of onder aangebracht worden. 

Steenwol of glaswol passen echter niet in combinatie met een betonnen vloer. Bij temperatuurverschillen ontstaat er namelijk damp die in het isolatiemateriaal terecht komt. Zo kan er schimmel ontstaan en de isolatiewaarde zal dalen.

 

dakisolatie aanbrengen met isolatiemateriaal XPS

Ontvang gratis advies van een vakman

4. De muur

Als je op een efficiënte manier een aangename temperatuur in je woning wil creëren, is muurisolatie heel belangrijk. Zo kan je warmteverlies voorkomen en rechtstreeks geluid afweren. Het materiaal dat je voor muurisolatie gebruikt is afhankelijk van jouw specifieke situatie en is vrijwel bij iedereen anders.

PIR of minerale wol worden meestal gebruikt als je via spouwmuurisolatie of een voorzetwand isoleert. Met PIR kan je dun isoleren en toch een kwalitatieve isolatie verkrijgen. Bij een scheidingswand daarentegen worden materialen zoals glaswol, houtvezel isolatie en steenwol toegepast.

oude muren isoleren

5. De vloer

Voor een extra aangenaam klimaat in je huis kan je vloerisolatie laten aanleggen. Zo gaat er nog minder warmte verloren en kan je je woning nog sneller verwarmen. Het isolatiemateriaal dat hier meestal gebruikt wordt is XPS, PIR platen, glaswol of steenwol.

Welke soort het meest geschikt is voor jouw situatie hangt af van het materiaal van je vloer. Als je geen kruipruimte hebt wordt bij een betonvloer meestal geïsoleerd met XPS of PIR platen. Als je een houten vloer hebt, kies je best voor glaswol of steenwol. EPS of PIR platen zijn ook goed mogelijk bij een houten vloer.

houten vloer isoleren

6. De kruipruimte

Het isoleren van je kruipruimte heeft meerdere voordelen dan enkel je woning warm houden. Het vermijdt namelijk ook koude, schimmel en vocht. Het meest geschikte materiaal om de kruipruimte te isoleren is meestal EPS chips of EPS parels. Dat geldt enkel als je de hele kruipruimte isoleert.

Als je vanuit de kruipruimte de vloer isoleert gebruik je best minerale wol bij een houten vloer en EPS of PIR bij een betonnen vloer

kruipruimte isoleren met isolatiemateriaal EPS chips

Vraag nu gratis isolatie offertes aan

Ook interessant voor jou:

Wat is het beste materiaal om spouwmuren mee te isoleren?

Bij spouwmuurisolatie zijn er verschillende mogelijkheden wat isolatiemateriaal betreft. Hoewel er meerdere opties zijn, wordt er vaak voor PIR gekozen.

Dat wordt meestal als het beste isolatiemateriaal bestempeld aangezien je door de goede kwaliteit maar een dunne laag isolatie nodig hebt en het redelijk eenvoudig te plaatsen is. 

Toch zijn isolatiematerialen zoals EPS, glaswol en steenwol ook goede opties die als spouwmuurisolatie kunnen dienen. 

Welke isolatie heeft het hoogste rendement en isolatiewaarde?

Eender welke soort isolatie je kiest, op termijn is het aanleggen van isolatie in je woning altijd een duurzame investering waar je veel voordeel uit haalt. Toch zijn er enkele isolatiematerialen waarbij je net iets meer kan besparen op je energiekosten. 

Het is moeilijk om een bepaald materiaal als de beste soort isolatie aan te duiden, aangezien de beste optie voor ieders situatie een ander materiaal kan betekenen.

PIR is vrij duur bij de aankoop, maar het heeft een uitstekende isolerende werking waarbij je uiteindelijk goed kan besparen op je energiekosten.

Vaak blijkt PIR dus de meest voordelige optie te zijn. Het heeft een hoge isolatiewaarde waarbij de lambda waarde tussen 0,019 en 0,027W/mK ligt. 

Met welke isolatiematerialen hou je de warmte weg uit de zolder?

Warme lucht stijgt altijd naar boven. Om te vermijden dat de warmte van beneden helemaal tot op de zolder trekt, is het verstandig je zoldervloer te isoleren.

Zo kan je de warme lucht beneden bewaren en warmteverlies vermijden. Voor het isoleren van plafonds en zolders wordt vaak steenwol of glaswol gebruikt, tenzij je een betonnen plafond of vloer hebt. 

Het isolatiemateriaal kan geplaatst worden langs boven op de vloer of tussen de vloerbalken. Het soort isolatiemateriaal dat je nodig hebt hangt af van het materiaal waaruit je vloer bestaat. Als je een betonnen zoldervloer hebt kies je best voor minerale wol, PIR, EPS of XPS platen. Die soorten isolatiemateriaal moeten op de vloer geplaatst worden. 

Als je een houten zoldervloer hebt, kies je best voor PIR of glaswol als isolatiemateriaal. In dit geval kan de isolatie gewoon tussen de vloerbalken aangebracht worden. 

Hoeveel rekent men doorgaans voor het isoleren met perlite?

Perliet is een populair materiaal vanwege zijn vele voordelen. Het isoleert warmte uitstekend, heeft een goede geluidsdempende werking en is milieuvriendelijk.

Gemiddeld kost isolatie met perliet ongeveer 25 euro per vierkante meter. Voor specifieke prijsinformatie is het aanbevolen contact op te nemen met een gespecialiseerde professional.

Populaire artikelen

Krijg advies op maat van jouw woning

Meer info en advies nodig?

Advies over het isoleren van jouw woning? Contacteer gratis experten en krijg advies op maat

Wil jij je woning isoleren maar weet je niet welk materiaal je moet kiezen? Vraag hier gratis offertes aan en contacteer isolatiespecialisten in jouw buurt.

Die kunnen je helpen met het ideale isolatieplan voor jouw specifieke situatie en met de plaatsing van de isolatie. Zo weet je zeker dat alles zorgvuldig en correct geplaatst is zodat er geen warmteverlies of andere problemen ontstaan.

Raadpleeg hier een vakman voor advies op maat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wens je te isoleren?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.