Warm dak: kosten, isolatiemateriaal en voordelen
Graag wat energie besparen of het comfort van je woning verhogen? Het installeren van een warm dak kan je daarbij helpen. De technologie is relatief nieuw, waarbij een laag isolatiemateriaal wordt toegevoegd boven op het dakbedekkingsmateriaal om zo de warmte binnen te houden. Hoewel de installatiekosten aan de hoge kant liggen, levert het op lange termijn enorm veel voordelen op. Ontdek in dit artikel de kosten, het isolatiemateriaal en de voordelen van een warm dak.
Graag op maat gemaakt advies? Contacteer hier een isolatiespecialist
Wat is een warm dak?
Het hebben van een warm of koud dak heeft alles te maken met de plaatsing van de isolatie ten opzichte van de dakbedekking. Bij een warm dak plaatst een dakwerker de dakisolatie buiten de draagconstructie.
Boven op deze isolatie plaatst hij nadien een afdek- of waterdichte laag van EPDM, rubber of andere dakbedekking. Bij een warm dak is er geen sprake van spouw.
Dat wil zeggen dat het dak samen met de woning opwarmt. Dat brengt een groot voordeel met zich mee: de dakconstructie is zo meer bestand tegen verschillende weersomstandigheden en er is minder kans op scheurvorming in de dakvloer.
Een warm dak kan je eigenlijk vergelijken met een warmtebuffer: het dak slaat overdag warmte op en geeft deze ‘s avonds geleidelijk opnieuw af.
Wat is het verschil met een omgekeerd dak of omkeerdak?
Een omgekeerd dak wordt gestabiliseerd door een laag grind. De isolatieplaten van het omgekeerd dak zijn vastgelijmd of geschroefd aan de ondergrond en liggen los op de dichtinglaag.
Bij moderne dakbedekkingen zoals EPDM, PVC en bitumen met kunststof is een laag grind meestal niet nodig. In sommige gevallen gebruiken specialisten ook wel eens leislag om bitumen tegen uv-straling van de zon te beschermen.
Wat is beter: een warm dak of een koud dak?
Het grootste verschil tussen een warm en koud dak is de plaats waar de isolatie zich bevindt. Het warme dak is beter bestand tegen temperatuurwisselingen doordat de dakconstructie beschermd is.
Dat is het grootste voordeel van een warm dak ten opzichte van een koud dak. Daarnaast zorgt een warm dak ervoor dat het huis gelijktijdig opwarmt en afkoelt.
Nog een ander voordeel van warme daken is dat er geen koudebruggen zijn en er dus geen condens kan ontstaan omdat de isolatielaag glad en doorlopend is.
Bovendien heeft een warm dak minder kans op scheuren en is het aanbrengen van de hoekisolatie eenvoudiger. We kunnen dus wel stellen dat een warm dak meer voordelen biedt dan een koud dak.
Krijg advies op maat van jouw woning
Wat kost een warm dak?
Over het algemeen ligt de kostprijs van warme daken wat hoger in vergelijking met koude daken. Dat is vaak omdat er bij een warm dak steeds een nieuwe dakbedekking moet geplaatst worden.
Het voordeel hiervan is dat je dak er opnieuw gloednieuw uitziet. De kosten van een warm dak zijn vooral afhankelijk van factoren zoals de grootte van je dak, je gekozen materiaal, de nodige veiligheidsvoorzieningen en de moeilijkheidsgraad. De gemiddelde prijs voor een warm dak bedraagt 45 euro per vierkante meter.
Uiteraard is elk project en elk huis uniek. Daarom is dit enkel een richtprijs. Heb je liever een inzicht in exacte kosten specifiek voor jouw huis? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij verschillende specialisten bij jou in de buurt.
Een warm plat dak kan als volgt worden opgebouwd:
- Waterdichte dichtinglaag.
- Isolatie.
- Dampscherm (kan een oude dakbedekking zijn).
- Dakbeschot.
- Draagstructuur (houten balken).
- Plafondafwerking (hout/gyproc/pvc).
Als dit allemaal in orde is, kan de regenval goed afgevoerd worden. Zo voorkom je bovendien ook dat hevige regenbuien het regenwater over het dak laten stromen.
Dampscherm of dampremmende folie
Wanneer dakisolatie van buitenaf geplaatst wordt, brengt de dakwerker onder de dakisolatie een dampscherm aan. Zo kan je voorkomen dat vocht van de onderliggende verdieping de isolatie kan bereiken en daar begint te condenseren. Wanneer dit wel gebeurt, kan de isolatiewaarde serieus dalen.
Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts
Geschikt isolatiemateriaal
Wat is het geschikt isolatiemateriaal wanneer je dakisolatie van buitenaf wil plaatsen? We maken een onderscheid tussen drukvaste isolatieplaten van kunststof hardschuim en minerale wol.
1. Drukvaste isolatieplaten van kunststof hardschuim (PUR, PIR, PF en XPS)
Voor het isoleren van de buitenkant van de dakconstructie gebruiken dakwerkers meestal drukvaste isolatieplaten van kunststof hardschuim zoals PUR, PIR, PF en XPS. Ze hebben allemaal één groot voordeel: deze materialen hebben een zeer goede lambda waarde waardoor de dikte van de isolatielaag beperkt blijft.
2. Minerale wol (glaswol en rotswol)
Naast de drukvaste isolatieplaten kan men ook isoleren met minerale wol zoals glas- en rotswol. Deze materialen hebben een minder goede lambda waarde dan kunststof waardoor de isolatielaag dikker moet worden aangebracht. De reden waarom minerale wol toch populair is, is door zijn geluidsisolerende eigenschappen. Bovendien zijn minerale wolplaten onbrandbaar.
Voordelen van een dak isoleren aan de buitenkant
Voor je de grote beslissing maakt om te kiezen voor een warm dak is het belangrijk om op voorhand de voordelen te checken. We sommen de belangrijkste op:
- De methode is relatief goedkoop in vergelijking met andere methodes.
- Beter bestand tegen temperatuurschommelingen.
- Minder risico op scheurvorming.
- De plaatsing is eenvoudig.
- Er is minder kans op plasvorming en algengroei.
Wat is de ideale dikte voor de isolatie van een warm dak?
Er zijn twee factoren die de ideale dikte voor de isolatie van een warm dak bepalen: de lambda waarde van het isolatiemateriaal en de gewenste totale isolatiewaarde (rd-waarde).
Wanneer je een betere lambdawaarde hebt, kun je een dunnere isolatielaag aanbrengen. Stel dat je PUR- of PIR-platen met een lambdawaarde van 0,25 gebruikt en je streeft naar een rd-waarde van 4,5, dan heb je een dikte van zeker 12 centimeter nodig om in aanmerking te komen voor subsidies.
Ook interessant voor jou:
Het dubbel isoleren van je dak brengt meerdere voordelen met zich mee, zoals een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot. Bij het plaatsen van dakisolatie kun je kiezen uit diverse materialen, waaronder kunststof en minerale wollen. Voor het isoleren van je spantendak zijn isolatiedekens van minerale wol, zoals glaswol en rotswol, een populaire keuze. Bovendien verbetert het isoleren van je dakkapel niet alleen de energie-efficiëntie, maar zorgt ook voor betere geluidsisolatie.
Meer weten? Vraag info, advies en prijzen aan specialisten
Wil je meer informatie over een warm dak? Of al helemaal overtuigd en klaar voor de volgende stap? Door onderstaand formulier in te vullen, kun je tal van offertes vergelijken van verschillende specialisten in jouw buurt.
Door offertes te vergelijken, scoor je de beste deal voor je renovatieproject. Werk steeds samen met vakmannen: zij bieden je steeds advies op maat en zo vermijd je onnodige kosten.