Dakisolatie verplicht: wat zegt de Vlaamse dakisolatienorm?

De Vlaamse dakisolatienorm stelt strenge eisen aan de isolatie van daken. Sinds 2020 moeten alle daken van woningen en huurwoningen voorzien zijn van isolatie. Dit is van toepassing op woningen die vóór 1 januari 2006 aangesloten werden op het elektriciteitsnet. Wanneer is dakisolatie precies verplicht en hoe werkt dit in de praktijk? Alles wat je moet weten, ontdek je in dit artikel.

Gratis offertes vergelijken? Contacteer 1 of meerdere experten en bespaar kosten

De Vlaamse dakisolatienorm: is het verplicht om je dak te isoleren?

Alle woningen die al voor 1 januari 2006 aangesloten werden op het elektriciteitsnet moeten verplicht voorzien zijn van dakisolatie.

Nieuwbouwwoningen die na 1 januari 2006 aangesloten werden op het elektriciteitsnet voldoen meestal al aan de norm, die we hier onder bespreken.

Er bestaat één enkele vrijstelling voor kamers en daken die kleiner zijn dan 2m². Hiervoor geldt de Vlaamse dakisolatie niet.

Maar voor andere zelfstandige woningen zoals studio’s, appartementen en eengezinswoningen geldt de regel dus wel.

Dakisolatie verplicht in België

De minimum dakisolatienorm (R-waarde) bij verkoop en verhuur

Wanneer de dakisolatie verplicht is, moet het voldoen aan een bepaalde norm. De isolatiewaarde van materiaal drukken we uit in R-waarde.

Deze waarde staat voor de warmteweerstand van een materiaal. Materiaal met een grotere R-waarde heeft dus een beter resultaat.

Zo is de regel dat de R-waarde of warmteweerstand minimaal 0,75m² K/W (m² kelvin per watt) moet bedragen. Dat is ongeveer hetzelfde als een isolatielaag met een dikte van tussen de 3 en 4 cm, afhankelijk van het soort isolatie dat gebruikt wordt. 

Heb je een onbewoonde en onverwarmde zolder? Dan geldt zoldervloerisolatie ook als dakisolatie. De dakisolatie is bovendien enkel en alleen een minimale norm.

Wil je meteen het best mogelijk isoleren? Kies dan voor kwalitatiever en dikker isolerend materiaal.

Mijn VerbouwPremie

Om het isoleren van je dak nog interessanter te maken, bestaan er financiële ondersteuningen vanuit de Vlaamse overheid. Eén daarvan is de Mijn VerbouwPremie.

Elke eigenaar of investeerder van een woning, zoals een appartement, die het dak of de zoldervloer laat isoleren, komt in aanmerking voor de premie. Je kan enkel een premie ontvangen wanneer de dakisolatie voldoet aan een minimale Rd-waarde van 4,5.

Mijn VerbouwPremie bestaat niet enkel voor het isoleren van je dak maar ook voor bijvoorbeeld het verwijderen van asbest en het vervangen en plaatsen van dakgoten en afvoerpijpen.

Benieuwd of jij in aanmerking komt voor de Mijn VerbouwPremie? Neem dan contact op met je stad of gemeente.

Contacteer vrijblijvend een expert en krijg hulp bij de aanvraag van jouw premie

Controle dakisolatienorm: energieprestatiecertificaat (EPC)

Tijdens een conformiteitsonderzoek gaat een woningcontroleur na of er voor je woning een energieprestatiecertificaat beschikbaar is.

Dat kan hij doen door rechtstreeks beroep te doen op de EPC-databank van de Vlaamse overheid. Daarnaast wordt er gekeken naar de algemene energiescore en de informatie over dakisolatie in het EPC. De controle van de dakisolatie verloopt goed wanneer:

  • De algemene energiescore in het EPC lager is dan de grenswaarde die door de Vlaamse regering is vastgelegd. 
  • Het EPC een R-waarde heeft van minimum 0,75 m² K/W.

Bij gebrek aan een EPC, een te hoge energiescore of ontbrekende informatie over de dakisolatie, kan de controleur overgaan tot een visuele vaststelling.

Wanneer dakisolatie ontbreekt, vinkt hij het gebrek aan. De controleur kan zich enkel beroepen op visuele vaststellingen en mag dus geen destructief onderzoek uitvoeren.

Is het niet mogelijk om ter plaatse visueel vast te stellen dat er dakisolatie aanwezig is? Dan moet de eigenaar de aanwezigheid van dakisolatie toch aantonen of meteen een EPC laten opmaken en voorleggen aan de controleur.

Appartementsgebouwen

Hoe wordt het ontbreken van (voldoende) dakisolatie nu beoordeeld bij appartementsgebouwen? Dat is niet meer op niveau van het gebouw maar wel op het niveau van de woning.

Als er dakisolatie ontbreekt in een gebouw, resulteert dat niet meer automatisch in een gebrek voor alle appartementen of studio’s in datzelfde gebouw. Wanneer de energiescore van de woning goed is, is er geen quotering van de woning in kwestie.

Wat als je dak niet voldoende geïsoleerd is volgens de isolatienormen in Vlaanderen?

Denk maar aan een voetbalmatch: wanneer iemand op het voetbalveld een fout heeft begaan, krijgt die meestal een gele of rode kaart.

Wanneer je je dak onvoldoende of niet isoleert, krijgt je woning geen gele of rode kaart maar wel strafpunten. Dit kan vastgesteld worden door een wooninspecteur tijdens een woningonderzoek. Dit gebeurt vaak op aanvraag van de huurders of van een derde partij zoals het OCMW.

Tussen 2015 en 2020 bleef het aantal strafpunten beperkt. Toen kreeg de eigenaar de tijd om de nodige werken uit te voeren en zo aan de dakisolatienorm te voldoen.

Sinds 2020 kan een wooninspecteur 15 strafpunten uitdelen. Woningen die niet voldoen aan de dakisolatienorm en 15 strafpunten of meer hebben, komen in aanmerking voor een ongeschiktverklaring.

Ontdek hieronder het overzichtje van alle mogelijke strafpunten. Je ziet een onderscheid tussen verschillende tijdsperiodes en dakoppervlaktes kleiner en groter dan 16m²:

TijdsperiodeStrafpunten voor daken kleiner dan 16m² & met een R-waarde lager dan 0,75m² K/WStrafpunten voor daken groter dan 16m² & met een R-waarde lager dan 0,75m² K/W
01/01/2015 – 31/12/201713
01/01/2018 – 31/12/201939
Sinds 01/01/2020915

Liever strafpunten vermijden? Wacht dan niet langer om dakisolatie te laten plaatsen.

Krijg advies op maat van een expert en isoleer jouw woning volgens de norm

Aantonen dat het dak van je woning aan de wettelijke isolatienormen voldoet

Hoe toon je aan dat je dakisolatie voldoet aan de minimumnorm? Dat kan op verschillende manieren:

  • Via het postinterventiedossier (PID).
  • Via een bouwplan of factuur.
  • Via het energieprestatiecertificaat (EPC) van je woning.

Of je dakisolatie voldoet aan de minimumnorm wordt bepaald aan de hand van de feitelijk vastgestelde R-waarde uit het EPC.

Die moet dus hoger zijn dan 0,75m² K/W. Vermeldt de EPC enkel een foute waarde of is er gewoonweg geen EPC? Dan moet de wooninspecteur zelf op onderzoek gaan.

Zorg er dus steeds voor dat je woning over een EPC beschikt. Dat bespaart jou en de wooninspecteur enorm wat tijd en moeite.

Schuin dak isoleren langs binnen

Hoeveel daalt EPC met dakisolatie?

De EPC-score kan dankzij dakisolatie maar liefst 25 tot 50% dalen. Hoe lager de EPC-score, hoe gunstiger. Hoeveel jouw EPC-score nu echt daalt, hangt af van een aantal persoonlijke factoren zoals je type woning.

Heb jij bijvoorbeeld een open bebouwing? Dan zijn er meer verliesoppervlakken dan bij een appartement waarbij het warmteverlies vooral langs het dak gaat.

Wat moet je nog weten over dakisolatie?

1

Omgekeerd dak isoleren

Het isoleren van je dak kan op verschillende manieren, en een populaire optie hiervoor is het gebruik van XPS-platen, vooral voor een omkeerdak. Deze platen zijn echt geweldig omdat ze heel goed zijn in het vasthouden van warmte, wat natuurlijk superbelangrijk is als je je huis lekker warm wilt houden.

2

Na isoleren dak

Misschien denk je eraan om je huis nog energiezuiniger te maken. Een slimme zet is dan het na-isoleren van je dak. Dit betekent simpelweg dat je extra isolatie toevoegt aan een dak dat al geïsoleerd is.

3

Dakisolatie dikte

Het kan even puzzelen zijn om te bepalen hoe dik die isolatie moet zijn, maar gelukkig kun je dat vrij makkelijk zelf berekenen. Het belangrijkste wat je nodig hebt is de lambda-waarde van het isolatiemateriaal dat je gebruikt. Een vuistregel: hoe lager die waarde, hoe minder materiaal je nodig hebt om je huis goed warm te houden.

4

Dakisolatie langs binnen of buiten

En weet je wat ook fijn is? Je hebt de keuze om je dak van binnen of van buiten te isoleren. Beide manieren hebben hun eigen voordelen. Als je twijfelt over de beste isolatiekeuze voor jouw huis, aarzel dan niet om experts te raadplegen. Deze specialisten kunnen je waardevol advies geven, afgestemd op jouw specifieke omstandigheden, om zo de ideale oplossing voor jouw woning te vinden.

5

Dakisolatie verplicht bij verkoop?

Op dit moment is het niet verplicht om dakisolatie te hebben wanneer je je huis verkoopt, maar je bent wel verplicht om een EPC-attest aan de koper te overhandigen. Dit attest toont aan hoe energiezuinig je woning is. Hoewel dakisolatie dus niet verplicht is, kan het wel een positief effect hebben op de energieprestaties van je huis, wat zeker de moeite waard is om te overwegen.

Meer weten? Verstuur je aanvraag en ontvang bijkomende info, advies en offertes op maat

Meer weten over de minimumnorm van dakisolatie? Of overweeg je om een dakisolatie te laten plaatsen? Door onderstaand formulier in te vullen, kan jij tal van verschillende offertes vergelijken van installateurs bij jou in de buurt.

Door meerdere offertes te vergelijken, kan jij de beste deal scoren voor je renovatieproject. Werk voor je project steeds samen met een erkend expert. Zo vermijd je onnodige kosten en ontvang je steeds advies op maat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type dakisolatie wens je?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.