Sandwichpanelen met isolatie: kosten, soorten en uitvoeringen
Benieuwd naar de voordelen van sandwichpanelen met isolatie voor jouw bouwproject? We nemen je mee in de wereld van deze veelzijdige constructiematerialen. Wat maakt ze zo efficiënt en welke opties zijn er beschikbaar?
Vind isolatie-experts en ontvang gratis offertes
Wat zijn sandwichpanelen?
Sandwichpanelen, ook wel bekend als isolatiepanelen, zijn constructiematerialen die bestaan uit drie lagen: twee buitenste lagen van metaal of kunststof en een isolatiemateriaal als kern.
Deze panelen worden vaak gebruikt voor dak- en gevelbekleding van gebouwen. Ze bieden uitstekende isolatie-eigenschappen en zijn eenvoudig te monteren, wat bijdraagt aan een efficiënte en goed geïsoleerde bouwconstructie.
Hoe goed isoleren sandwichpanelen?
Sandwichpanelen staan bekend om hun uitstekende isolerende eigenschappen. De isolatiekern van sandwichpanelen bestaat meestal uit materialen zoals PIR, PUR of rotswol, die een hoge thermische weerstand bieden.
Dit betekent dat ze effectief warmteverlies beperken en de warmte in de winter binnenhouden, terwijl ze in de zomer de hitte buiten houden.
Het exacte isolatieniveau kan variëren afhankelijk van het type paneel en de gebruikte isolatiematerialen, maar over het algemeen zijn sandwichpanelen zeer effectief in isolatie.
Wat kost een sandwich dakplaat per m2? [Prijs]
De kosten van een dak met sandwichpanelen worden voornamelijk beïnvloed door factoren zoals de dakoppervlakte, het type sandwich dakplaat, de specificaties van de uitvoering en de dikte van de isolatielaag.
Gemiddeld kun je rekenen op een prijs tussen de 50 en 200 euro per vierkante meter, exclusief btw en inclusief plaatsing.
Wat kosten dakplaten met isolatie?
De prijs voor dakplaten kan variëren van 20 tot 60 euro per vierkante meter (excl. btw en inclusief plaatsing), afhankelijk van de specificaties. Dakplaten met isolatie hebben doorgaans een prijsklasse tussen 50 en 200 euro per vierkante meter.
BELANGRIJK: De prijs per vierkante meter voor een dak met sandwichpanelen kan variëren afhankelijk van de dakwerker. Wil je gerichte vergelijkingen maken? Dan is het sterk aanbevolen om offertes aan te vragen bij enkele dakwerkers die actief zijn in jouw regio via ons offerteformulier.
Snel en gratis offertes vergelijken?
Soorten sandwich dakpanelen
Er zijn drie voornaamste profielen van sandwich dakplaten beschikbaar op de markt. Hier zijn ze beknopt op een rij gezet:
1. Sandwich dakpanplaten
Als je de tijdloze uitstraling van een klassiek pannendak waardeert, is een sandwichpanelen dak met dakpanplaten een uitstekende keuze. Het verschil tussen echte dakpannen en deze metalen sandwich dakpanelen is namelijk nauwelijks merkbaar.
Bovendien bieden sandwich dakpanplaten een ruime keuze aan mogelijke uitvoeringen (kleur, vorm, afwerking, enz.). Zo kun je jouw sandwichpanelen dak moeiteloos afstemmen op de stijl en uitstraling van je woning.
2. Sandwich trapezium dakplaten
Sandwich dakplaten met een trapeziumprofiel zijn erg populair en dat is geen toeval. Hun eenvoudige vormgeving zorgt voor een minimalistische en strakke uitstraling die ideaal is voor moderne woningen en bedrijfsgebouwen.
Ook bij deze sandwich dakpanelen zijn vele uitvoeringen mogelijk. Zo kun je onder andere kiezen voor verschillende afstanden tussen de hoge en lage vlakken. Bovendien zijn deze dakplaten door hun strakke vorm gemiddeld ook goedkoper dan sandwich dakpanplaten.
3. Sandwich golfplaten
Naast golfplaten zonder isolatie bestaan er ook geïsoleerde dakpanelen met een golvend profiel. Deze kunnen worden geplaatst als dakbedekking voor je woning, maar ook voor elk ander gebouw waar thermische isolatie en energiezuinigheid belangrijk zijn (bijvoorbeeld een garage, tuinhuis als werkruimte, enz.).
Door het golvende profiel kun je deze sandwich dakplaten ook makkelijk waterdicht overlappen. Hoewel dit type sandwich dakpanelen een ietwat gedateerde uitstraling heeft, komt het minder vaak voor dan vroeger.
Vraag advies en vergelijk offertes
Uitvoeringen van sandwichpanelen voor daken, wanden en gevels
Afgezien van de profilering, zijn er diverse andere opties om je sandwichpanelen dak aan te passen aan jouw specifieke behoeften, of het nu voor je woning, bedrijfspand, garage, enzovoort is. Hier zijn enkele mogelijkheden op een rij:
1. Kleur
Je hebt de vrijheid om verschillende kleuren te kiezen voor zowel de binnen- als de buitenkant van je sandwich dakpanelen. Hoewel zwart, metallic en diverse roodtinten veel voorkomen, is in principe elke RAL-kleur mogelijk (groen, blauw, …).
2. Afwerking
De buitenzijde van je sandwichpanelen dak kan afgewerkt worden met diverse soorten beschermende coatings, zowel gekleurd als transparant, mat of glanzend, enzovoort.
Een dakwerker zal deze coating afstemmen op jouw specifieke situatie. Woon je bijvoorbeeld in een omgeving met specifieke eisen (zoals veel verkeer of zilte zeelucht)? Dan kan een extra dikke en robuuste dakcoating meer geschikt zijn.
3. Afmetingen
Standaard hebben geïsoleerde sandwich dakpanelen een breedte van 1 meter. Een dakwerker zal de dakplaten naadloos op elkaar aansluiten zonder zichtbare overlapping. Wat betreft de lengte zijn er verschillende mogelijkheden, zelfs tot wel 20 meter.
Dit is van belang om een horizontale overlapping te vermijden. Op deze manier krijg je een strakker uiterlijk en een perfecte waterdichtheid van je sandwichpanelen dak.
4. Isolatiedikte van het paneel
Aan de binnenkant van de sandwich dakplaten bevindt zich een laag PIR- of PUR-isolatie. Afhankelijk van je project kun je zelf de gewenste dikte bepalen en daarmee de isolatiewaarde van deze isolatielaag.
Gaat het om een sandwichpanelen dak voor je woning, waar optimale energiezuinigheid vereist is? Dan zal de isolatiedikte waarschijnlijk hoger zijn dan bij bijvoorbeeld een tuinhuis of schuur.
Voordelen van sandwich dakplaten kopen
Sandwich dakplaten bieden dus vele verschillende voordelen. Hieronder worden ze nog eens kort en bondig weergegeven:
- Efficiënte installatie: sandwichpanelen combineren isolatie en gevelbekleding in één, waardoor de installatie veel sneller verloopt dan bij traditionele gevelopbouw. Dit kan leiden tot besparingen op plaatsingskosten.
- Uitstekende isolatie: dankzij de dikke isolatielaag van PIR, PUR of rotswol bieden sandwichpanelen een zeer goede isolatie. Dit resulteert in aanzienlijke besparingen op energiekosten en een aangenamer binnenklimaat met minder temperatuurschommelingen.
- Gemakkelijke en snelle installatie: de lichte structuur van de panelen maakt een eenvoudige en snelle installatie mogelijk.
- Stevigheid en weerbestendigheid: ondanks hun lichte gewicht zijn sandwichpanelen duurzaam en bestand tegen diverse weersomstandigheden dankzij hun metalen buitenlaag.
- Diverse toepassingen: sandwichpanelen zijn geschikt voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten.
- Esthetisch veelzijdig: naast industriële toepassingen worden sandwichpanelen nu ook steeds vaker gebruikt in woningen vanwege hun moderne en eigentijdse uitstraling. Er zijn verschillende designopties beschikbaar, waaronder een scala aan RAL-kleuren en verschillende profielkeuzes.
- Onderhoudsvriendelijk: sandwichpanelen vergen weinig onderhoud en zijn gemakkelijk schoon te maken in geval van vervuiling door bijvoorbeeld luchtverontreiniging of passerend verkeer.
Zelf sandwichpanelen met isolatie plaatsen of een professional inschakelen?
Zelf je sandwichpanelen dak plaatsen kan uitdagend zijn vanwege de precisie en benodigde apparatuur. Samenwerken met een gespecialiseerde dakwerker biedt tal van voordelen:
- Advies op maat voor de juiste dakplaat en isolatie.
- Nauwkeurige en professionele installatie.
- Gebruik van hoogwaardige materialen.
- Mogelijkheid tot verlaagd btw-tarief bij een woning ouder dan 10 jaar.
Vraag en ontvang info, advies en offertes van specialisten
Benut onze service om kosteloos en vrijblijvend deskundig advies en gedetailleerde offertes te verkrijgen van erkende professionals gespecialiseerd in sandwichpanelen.
Hierdoor ben je verzekerd van maatwerkadvies voor sandwichpanelen met isolatie en de installatie ervan. Vergelijk prijzen en vind de optimale oplossing die perfect aansluit op jouw behoeften en situatie.