Roofing isolatie: kostprijs, soorten en plaatsing

Roofing isolatie is een uitstekende manier om het energieverbruik in een huis te verminderen. Het isolatiemateriaal kan de temperatuur van een gebouw optimaal reguleren. Bovendien is het niet alleen efficiënt, maar ook betaalbaar en relatief eenvoudig om te installeren. In dit artikel bespreken we de kostprijs, plaatsing en soorten roofing isolatie. Wil je meer info of advies op maat van specialisten? Vul ons offerteformulier in.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Wat is roofing?

Roofing isolatie is een veelgebruikt dakbedekkingsmateriaal dat bestaat uit bitumen. Het komt zowel met als zonder deklaag voor. Het is al tientallen jaren een betrouwbare keuze voor diverse dakconstructies, voornamelijk voor de afwerking van platte daken.

Vroeger was (geblazen) asfaltbitumen de dominante keuze. Vandaag heeft dakbedekking echter een aanzienlijke kwaliteitsverbetering ondergaan door het gebruik van polymeerbitumen.

Het zorgt voor duurzame en efficiënte dakbedekkingsoplossingen die bovendien aan de eisen van de hedendaagse bouwnormen voldoen.

Roofing isolatie

Roofing versus EPDM

Beide materialen zijn populaire dakbedekkingsopties, maar verschillen wel duidelijk in kosten en duurzaamheid. Roofing (meestal gemaakt van bitumen) is budgetvriendelijk en duurzaam.

EPDM (een rubberen dakbedekking) is duurder, maar gaat langer mee en vereist weinig onderhoud. Een interessant weetje is dat je EPDM zelfs bovenop bestaande roofing kunt plaatsen voor extra bescherming.

Krijg advies op maat van jouw woning

Wat kost roofing per m2? [Prijs]

De prijs voor roofing varieert doorgaans tussen € 40 en € 60 per vierkante meter, exclusief btw en inclusief installatiekosten. Het exacte prijskaartje voor een roofing dakbedekking hangt echter van diverse factoren af. Onder andere de oppervlakte van het dak, het type dak en de soort bitumen spelen een cruciale rol.

Daarnaast hou je best ook rekening met de huidige staat van je dak en de complexiteit van de werken. Wil je extra isolatie aan je dak toevoegen? Ook dit beïnvloedt de uiteindelijke kosten aanzienlijk.

Welke isolatie onder roofing gebruiken?

De keuze voor de juiste isolatie onder de roofing is van cruciaal belang voor de efficiëntie en duurzaamheid van je dak. Hieronder bespreken we twee populaire opties:

1. XPS platen

XPS-platen bestaan uit resten aardolie en behoren tot de categorie kunststof isolatieplaten. Ze hebben een gesloten celstructuur, wat ervoor zorgt dat ze op efficiënte manier vocht kunnen afstoten. Bovendien zijn ze goed bestand tegen schimmelvorming, hebben ze een licht gewicht en zijn ze eenvoudig op maat te snijden. Deze platen hebben een tand-en-groefsysteem waardoor ze naadloos naast elkaar geplaatst kunnen worden.

2. PIR platen

Ook PIR-platen bestaan uit kunststof, meer bepaald polyisocyanuraat. PIR-platen zijn stevig en daarom ideaal voor daken die veel belopen worden (denk bijvoorbeeld aan een dakterras). Ze hebben een hoge isolatiewaarde en zijn vochtafstotend.

Sommige PIR-platen zijn aan beide zijden voorzien van aluminiumfolie, waardoor je geen extra dampwerende folie eronder hoeft te leggen. Net als XPS-platen hebben ook PIR-platen een tand-en-groefsysteem.

Graag op maat gemaakt advies? Contacteer hier een isolatiespecialist

Voordelen en nadelen van roofing op een plat dak

Hieronder bespreken we de belangrijkste voor- en nadelen van roofing op een plat dak.

Voordelen

  1. Weerbestendig. Roofing is vochtbestendig. Daarom is het geschikt voor daken die aan regen en andere vochtige weersomstandigheden blootgesteld worden.
  2. Budgetvriendelijk. Roofing is doorgaans kostenefficiënt en een betaalbare keuze in vergelijking met sommige andere dakbedekkingsmaterialen.
  3. Milieuvriendelijk. Moderne roofing bevat vaak gerecyclede grondstoffen, wat bijdraagt aan de duurzaamheid en de milieuvriendelijkheid van het materiaal.
  4. Eenvoudige reparatie. In geval van schade of lekkage is roofing relatief eenvoudig en snel te repareren of te vervangen. Dit verlengt de levensduur van je dak.
  5. Compatibiliteit met isolatie. Roofing kan makkelijk met andere isolatiematerialen gecombineerd worden. Hierdoor verbetert de energie-efficiëntie van het gebouw.
  6. Lange levensduur. Een dak met een goed geïnstalleerde roofing gaat doorgaans 20 tot 40 jaar mee, afhankelijk van het merk, het onderhoud, de kwaliteit van het materiaal en de installatie zelf.

Nadelen

  1. Beperkte Uv-bestendigheid. Roofing, vooral SBS-gemodificeerde varianten, zijn minder goed bestand tegen de schadelijke Uv-straling van de zon. Dit kan ervoor zorgen dat je dak beschadigingen oploopt of vroegtijdig veroudert.
  2. Risico op lekkage. Bitumen wordt in afzonderlijke banen aangebracht. Bovendien heeft het verschillende lagen nodig voor een goede waterdichtheid. Het risico op naden en lekkages is daarom groter.
  3. Onderhoud. Roofing vereist regelmatig onderhoud, inclusief inspecties en reiniging om vuil, takken en ingroeiende wortels te verwijderen. Deze kunnen namelijk de waterafvoer verstoren.
Roofing isolatie branden

Soorten roofing voor daken

Roofing kent verschillende variaties om aan uiteenlopende behoeften te kunnen voldoen. Hieronder bespreken we twee veelvoorkomende soorten roofing: SBS (Styreen Butadieen Styreen) en APP (Atactisch Polypropyleen).

1. SBS (Styreen Butadieen Styreen)

SBS roofing bestaat uit een combinatie van bitumen en synthetisch rubber. Dit type dakbedekking is vooral geschikt voor daken die onderhevig zijn aan temperatuurverschillen en krimp- en uitzettingsbewegingen. Het blijft flexibel, zelfs bij lage temperaturen, wat het verwerkingsproces vereenvoudigt.

Gebruik je SBS bitumen als eindlaag? Dan moet het dakbedekkingssysteem met een schutlaag van leislag of grind beschermd worden. SBS bitumen is namelijk minder goed bestand tegen Uv-straling.

2. APP (Atactisch Poly Propyleen)

APP roofing bestaat uit een mix van bitumen en kunststof polymeren. Dit type dakbedekking kan in principe op elk dak geplaatst worden, maar het is vooral geschikt voor daken die niet veel krimpen of uitzetten.

Een van de voordelen van APP roofing is dat het goed bestand is tegen de schadelijke Uv-straling van de zon. In tegenstelling tot SBS roofing heeft het geen schutlaag nodig voor Uv-bescherming.

Contacteer gratis en vrijblijvend aannemers in jouw buurt

Hoe roofing leggen? Drie mogelijkheden

Er bestaan verschillende methoden om roofing op een dak te plaatsen. Laten we de drie meest voorkomende opties bekijken: lijmen, branden en zelfklevende roofing

Optie 1: lijmen

Een specialist lijmt de roofing aan het dakoppervlak met behulp van een borstel. Vervolgens rolt hij de bitumen uit en drukt deze stevig aan. De installatie is zowel veilig als relatief eenvoudig. Daarom kunnen ook doe-het-zelvers roofing lijmen.

Bovendien zorgt de lijm voor extra waterdichtheid, vaak omdat het ook op basis van bitumen gemaakt is. Over het algemeen is deze methode wel duurder.

Optie 2: branden

Bitumen wordt meestal geplaatst door het te verhitten met een gasbrander. De warmte maakt het materiaal (licht) vloeibaar, waardoor het zich makkelijk aan het dakoppervlak kan hechten. De overlappende stroken zorgen voor een stevige afdichting.

Dakbedekking branden brengt echter brandveiligheidsrisico’s met zich mee en vereist daarom ervaring. Professionals hebben de juiste materialen en technieken om de werken tot een goed einde te brengen.

Optie 3: zelfklevende roofing

Zelfklevende roofing heeft een eenvoudig installatieproces. Je verwijdert eerste de beschermfolie, rolt vervolgens de rollen af en plakt ze tot slot op de dakbedekking.

Het grote voordeel aan deze methode is dat je geen extra materialen zoals lijm of een gasbrander nodig hebt. Bovendien kan zelfklevende dakbedekking gemakkelijk door doe-het-zelvers geplaatst worden.

Dit type dakbedekking heeft tot slot een hoge elasticiteit, een laag risico op barsten en krimpen en behoudt zijn kleefkracht voor een lange tijd.

Specialist plaatst roofing plat dak

Roofing dakbedekking: herstellen of vervangen

Roofing kan na verloop van tijd voor enkele problemen zorgen. Twee veelvoorkomende problemen zijn scheuren in de roofing en blazen onder de dakbedekking. We bespreken hieronder wanneer het nodig is om de roofing te herstellen of te vervangen.

Scheuren in roofing

Scheuren in de roofing kunnen na enkele jaren optreden. Wanneer dit het geval is, verliest de dakbedekking zijn waterdichtheid waardoor het vocht de isolatie makkelijk kan binnendringen.

Dit vocht is schadelijk voor de houten dakconstructie of het onderliggende beton. Het water kan bovendien niet meer effectief worden afgevoerd.

Het is van cruciaal belang om zo snel mogelijk actie te ondernemen wanneer je scheuren in de roofing ziet. Zo voorkom je onaangename vochtproblemen (zoals schimmel en koudebruggen) en andere beschadigingen.

Blazen onder roofing

Ook blazen onder de roofing zijn een veelvoorkomend probleem. Deze blazen wijzen op de aanwezigheid van waterdamp onder de dakbedekking en zijn daarom vaak een voorbode van scheuren. Het is essentieel om snel in te grijpen: zo voorkom je verdere schade.

Ook interessant voor jou

Je hebt tal van opties bij het isoleren van je dak, of het nu schuin of plat is. PIR-platen zijn een uitstekende keuze voor dakisolatie. Deze platen zijn niet alleen geschikt voor daken, maar ook voor het isoleren van vloeren en spouwmuren. Daarnaast kun je een plat dak zowel van binnenuit als van buitenaf isoleren. Een andere optie is EPDM, een waterdichte rubbersoort die ideaal is voor dakbedekking. Als je twijfelt over de beste optie voor jouw situatie, is het verstandig om advies in te winnen bij een specialist.

Wil je extra informatie of advies op maat van specialisten? Vul onderstaand offerteformulier in

Als je op zoek bent naar meer informatie of advies op maat van specialisten, is het verstandig om onderstaand offerteformulier in te vullen.

Zo kan je jezelf nog beter informeren, eenvoudig prijzen vergelijken en uiteindelijk de beste oplossing vinden voor jouw specifieke situatie.

Bovendien garandeert een deskundige dat de werken op een correcte en veilige manier worden uitgevoerd.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type dakisolatie wens je?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.