PUR dakisolatie: prijs, uitvoeringen en voordelen
PUR-dakisolatie heeft uitstekende eigenschappen voor zowel hellende als platte daken. Ten opzichte van andere isolatiematerialen heeft het bovendien heel wat extra voordelen. In dit artikel bespreken we deze voordelen samen met de prijs, uitvoeringen en hoe je PUR isolatie precies plaatst. Wil je meer info of advies op maat van specialisten? Vul ons offerteformulier in.
Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts
Wat is PUR-isolatie? Hoe goed isoleert het?
PUR, of polyurethaan, ontstaat door twee vloeibare componenten (polyol en isocyanaat) met elkaar te mengen. Na uitharding wordt het mengsel een hard en duurzaam schuim dat goed hecht aan isolatiemateriaal.
Gespoten PUR wordt gebruikt in diverse isolatieprojecten, zoals voor daken, kruipkelders, vloeren, spouwmuren en gewone kelders.
PUR-isolatieplaten worden vaak gebruikt voor het isoleren van zoldervloeren, daken en voorzetwanden. Deze platen zijn verkrijgbaar zowel met als zonder afwerkingslaag.
PUR dakisolatie biedt tal van voordelen. Het zakt niet in, is vochtbestendig en luchtdicht. Bovendien kun je al een dag na de plaatsing over het isolatiemateriaal lopen. Tot slot veroorzaakt PUR geen huidirritatie of allergieën.
Wat kost PUR dak isolatie per m2? [Prijs]
Hoeveel PUR dakisolatie kost, hangt af van meerdere factoren zoals de totale oppervlakte en de bereikbaarheid van het dak.
Bovendien komt PUR zowel in de vorm van isolatieplaten als gespoten schuim voor. Onderstaande tabel geeft de richtprijs per vierkante meter weer inclusief plaatsing. Hou er rekening mee dat deze prijzen gemiddelden zijn.
Soort PUR-dakisolatie | Richtprijs per m² (inclusief plaatsing) |
---|---|
PUR-dakisolatieplaten | 20 à 25 euro per m2 |
Gespoten PUR-isolatie | 25 à 30 euro per m2 voor een dikte van 12 centimeter |
Wil je een exacte prijs kennen? Vul ons offerteformulier in en krijg meerdere prijsvoorstellen op maat van specialisten uit jouw regio. Zo kan je gemakkelijk tarieven vergelijken en het isolatiebedrijf kiezen dat aan jouw wensen voldoet.
Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten
Uitvoeringen van PUR-dakisolatie
PUR-dakisolatie komt zowel in isolatieplaten als spuitisolatie voor. We bespreken deze twee methoden hieronder en leggen uit wanneer je best voor welke uitvoering kiest.
1. PUR-isolatieplaten dak
PUR-isolatieplaten worden zowel voor hellende als platte daken gebruikt. Bij een schuin dak komt de isolatie niet tussen, maar op de kepers. Dit betekent dat je voldoende ruimte onder je dak moet hebben. De platen kan je gemakkelijk op het keperwerk bevestigen met vijzen. Zo vormen ze een naadloze isolatielaag.
De platen hebben meestal een dampremmende laag zodat je geen apart dampscherm meer hoeft te plaatsen. Het is wel belangrijk om de naden tussen de platen met een dampremmende tape af te plakken.
Wil je de PUR-dakisolatie perfect op de muren of spanten laten aansluiten? Dan kan je bijkomend PUR-schuim gebruiken. Soms worden zelfs twee lagen isolatieplaten geplaatst zodat de naden zeker gedicht zijn. De platen liggen dan geschrankt over elkaar.
Isolatiewaarde en dikte
Hoeveel warmte PUR-isolatieplaten effectief tegenhouden, hangt in de eerste plaats af van de dikte van de plaat. Vandaag gebruiken specialisten een dikte die gemiddeld tussen de 8 en 12 centimeter ligt. 12 centimeter dikte van PUR-isolatieplaten komt overeen met 18 centimeter dikte van glaswol.
Bij platte daken kiezen deskundigen ervoor om twee geschrankte lagen van 8 centimeter te gebruiken. Zo is de isolatie 16 centimeter dik. Dit komt overeen met een geïsoleerd dak waarin glaswol met een dikte van 24 centimeter verwerkt zit.
2. PUR-spuitisolatie (schuim spuiten)
Daken en zoldervloeren krijgen vandaag vaak een laag PUR-isolatieschuim als isolatie. Het voordeel aan deze methode is dat het niet alleen enorm snel is, maar ook gemakkelijk iedere oneffenheid opvult. Het is een ideale techniek wanneer je ongelijke afstanden tussen kepers, buizen en/of leidingen in een dichte schil wil isoleren.
PUR-spuitisolatie is wel duurder dan traditionele glaswol. Maar omdat het aantal arbeidsuren lager ligt bij de plaatsing van PUR-schuim, komen de kosten vaak toch goedkoper uit. Bij glaswol en PUR-isolatieplaten zijn er enkele voorbereidende werken (de platen moeten bijvoorbeeld op maat gesneden worden) en soms is de plaatsing van een apart dampscherm ook noodzakelijk.
Dit is niet het geval bij PUR-isolatieschuim: het kan rechtstreeks aangebracht worden en heeft geen dampremmende laag als afwerking nodig. Hierdoor kan een specialist je dak vaak in minder dan een dag van isolatie voorzien.
Lambda waarde en dikte
De lambda waarde van PUR-schuim is 0,035 W/mK. Dit komt overeen met de waarde van PUR-isolatieplaten en de betere glaswolmaterialen. Door een isolatielaag met een dikte van 12 centimeter aan te brengen, heb je bovendien recht op premies.
Voordelen en nadelen van dak isoleren met (gespoten) PUR
PUR als dakisolatie gebruiken heeft niet alleen veel voordelen, maar ook enkele nadelen. Hieronder geven we een handig overzicht.
Voordelen
De voordelen van PUR als dakisolatie zijn de volgende:
- PUR-hardschuim heeft een gesloten cellenstructuur. Daarom zijn PUR-isolatieplaten van hardschuim stevig en vormvast: de kans dat ze vervormen of verslappen is klein. Deze stevigheid zorgt ervoor dat ze vaak als zoldervloerisolatie gebruikt worden.
- PUR is een isolatiemateriaal met een hoge brandveiligheid.
- Kunststof isolatiematerialen hebben een betere lambda waarde dan minerale wollen. De lambda waarde van PUR ligt tussen 0,023 W/mK en 0,028 W/mK. Dit zorgt ervoor dat de isolatielaag niet dik moet zijn om een uitstekende Rd-waarde te bereiken. Glaswol heeft een dikkere isolatie nodig om aan dezelfde Rd-waarde te komen. De dunnere isolatielaag van PUR zorgt er tot slot voor dat je ruimte kunt besparen.
- PUR-isolatieplaten nemen geen vocht op. De kans op vochtproblemen in je dak ligt daarom een stuk lager. PUR-platen hebben bovendien een waterafstotende folie of dampremmende laag, waardoor de aanschaf en plaatsing van een dampscherm niet vereist is.
Nadelen
PUR-dakisolatie heeft ook enkele nadelen:
- PUR-isolatieplaten hebben niet dezelfde soepelheid als die van glaswol of rotswol. Daarom zijn ze niet geschikt om aan te brengen op oneffen oppervlakten. Maar je kunt in dit geval wel PUR-schuim gebruiken.
- PUR is een kunststof materiaal dat op basis van petrochemische stoffen (voornamelijk aardolie) gemaakt wordt. Bovendien is het materiaal niet biologisch afbreekbaar en is het zo goed als niet recycleerbaar. Op vlak van milieuvriendelijkheid doet PUR het dus niet goed.
- PUR-isolatie kost meer dan minerale wollen zoals glas- en rotswol. Dit komt doordat PUR een betere thermische isolatie heeft.
Contacteer gratis en vrijblijvend aannemers in jouw buurt
Hoe PUR-dakisolatie plaatsen?
Afhankelijk van je type dak en de methode, kan PUR-dakisolatie op verschillende manieren aangebracht worden. Je kan zowel platte als hellende daken met PUR isoleren. We bespreken de mogelijkheden hieronder.
1. Hellend dak langs binnen isoleren met PUR platen
Een hellend dak kan je gemakkelijk met PUR-platen langs binnen isoleren. De platen bestaan namelijk uit een gipskartonplaat en een dampremmende bekleding die de functie van het dampscherm overneemt. Zo hoef je enkel de platen te monteren en ben je nadien klaar.
De isolatieplaten bevestig je mechanisch aan de onderkant van het dak. Je kunt ze afwerken door ze te schilderen of te behangen. Zorg er wel voor dat je de naden voordien goed afdicht.
Tot slot is een onderdak verplicht om de isolatie goed te kunnen bevestigen. Een lattenconstructie is in principe niet vereist, maar wordt wel aangeraden.
2. Schuin dak langs buiten isoleren
Met PUR-dakisolatieplaten kan je een hellend dak niet alleen langs binnen isoleren, maar ook langs buiten. Hierdoor krijgt je dakconstructie een doorlopend isolatieschild en is de kans op koudebruggen een stuk kleiner.
Deze methode is ideaal wanneer je een grote renovatie uitvoert. Aan de buitenzijde isoleren betekent namelijk dat de dakbedekking verwijderd moet worden en na de isolatiewerken vernieuwd moet worden.
De specialist verwijdert eerst de oude dakpannen. Vervolgens brengt hij de isolatieplaten mechanisch op de dakconstructie aan. Door de isolatie langs buiten te bevestigen, kunnen de platen vlak naast elkaar geplaatst worden en ontstaat er een ononderbroken isolatieschild.
Vervolgens brengt de professional een onderdakfolie aan die vochtproblemen door bijvoorbeeld neerslag verhindert. Deze folie laat wel toe dat condensatie en dampen binnenshuis via het dak kunnen ontsnappen.
3. Plat dak isoleren
PUR-dakisolatieplaten zijn ook geschikt om op platte daken te installeren. Je kunt ze gemakkelijk mechanisch of met lijm op de bestaande roofing plaatsen. Vervolgens kan je ervoor kiezen om een nieuwe roofing te leggen.
Wil je een beloopbaar plat dak? Dan is het belangrijk om drukvaste isolatieplaten te gebruiken.
Wat isoleert beter: PUR of glaswol?
PUR-isolatiepanelen hebben een isolatieprestatie die bij dezelfde dikte 30% beter is dan glaswol. Concreet wil dit zeggen dat 10 cm glaswol met een lambda waarde van 0,032 W/mK overeenkomt met 6 centimeter dikke PUR-isolatie.
De lambda waarde van PUR is beter dan die van minerale wollen zoals glaswol.
Extra info, advies op maat en concrete offertes van vakmannen ontvangen? Vul het offerteformulier in
Door ons offerteformulier in te vullen, kom je in contact met meerdere specialisten uit jouw regio. Zij sturen je vervolgens gratis en vrijblijvend offertes op maat op met prijsvoorstellen en advies.
Daarna kan je de verschillende offertes met elkaar vergelijken en de keuze maken die het beste bij jouw situatie past. Een professional zorgt bovendien voor een kwaliteitsvolle en correcte uitvoering van jouw isolatieproject.