Binnenmuur isoleren met PIR: kosten en stappenplan

Als je wil besparen op je energierekening is het isoleren van je muren een zeer verstandige investering. Er is een groot aanbod aan verschillende isolatiematerialen en -methoden. Je kan niet alleen een spouw isoleren, maar ook buiten- en binnenmuurisolatie zijn interessante opties. In dit artikel bespreken we hoe je een binnenmuur kan isoleren met PIR. Ook leggen we je uit waarom PIR een goed isolatiemateriaal is en wanneer je het best gebruikt. 

Ontvang gratis en vrijblijvende offertes

Prijs binnenisolatie met PIR

De goede kwaliteit en de hoge isolatiewaarde van PIR platen zorgen ervoor dat de kosten hoger liggen.

De prijs voor PIR platen die ongeveer 180 mm dik zijn, bedraagt 48 euro per m².

Andere prijsbepalende factoren zijn onder andere de isolatiewaarde van het materiaal, de plaatsing zelf en de eventuele afwerking of bedekking.

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Muren langs binnen isoleren met PIR

Een van de meest populaire isolatiematerialen is PIR. Maar waarom is PIR nu een goed materiaal om je binnenmuren te isoleren? 

Kenmerken

PIR, de afkorting voor polyisocyanuraat, is een kwalitatief type isolatiemateriaal dat uit kunststofschuim bestaat.

Het heeft een hoge isolatiewaarde van 0,020 tot 0,024 W/mK. Door die hoge waarde heb je slechts een dunne laag nodig om toch een optimaal isolerend effect te creëren. Daarom is PIR dus zeer geschikt voor verschillende soorten isolatie.

Het wordt hoofdzakelijk gebruikt voor de isolatie van gevels, daken, vloeren en muren.

Voordelen en nadelen van PIR

PIR is een isolatiemateriaal dat veel nuttige voordelen heeft.

Ten eerste verdien je op korte termijn jouw investering terug. Daarnaast voorkomt het warmteverlies en is het heel duurzaam. Je kunt dus lang van dit economische en ecologische voordeel genieten. 

Bovendien heb je slechts een dunne laag PIR-isolatie nodig om toch een uitstekend thermisch isolerend effect te bekomen. Je bespaart zo ook meer plaats. 

Tot slot is PIR CFK-vrij, wat betekent dat het geen kunstmatige stoffen bevat die schadelijk zijn voor het milieu. 

Let op: Hoewel PIR geen CFK bevat, is het toch geen ecologisch isolatiemateriaal. De productie ervan is namelijk vervuilend en ook tijdens de plaatsing komen er schadelijke stoffen vrij. PIR is bovendien niet recycleerbaar

PIR kan enkel in de vorm van platen gebruikt worden, waardoor het mogelijk is dat kieren of gaatjes onbedekt blijven. Het is ook geen geschikt materiaal om na spouwmuurisolatie te gebruiken. 

PIR vs PUR isolatieplaten

Dikte PIR binnenmuurisolatie

Een groot voordeel van PIR is dat een dunne laag isolatie volstaat om een sterk isolerend effect en hoog isolatierendement te bereiken. De isolatiewaarde ligt namelijk tussen 0,020 en 0,024 W/mK. De ideale dikte van je isolatielaag is afhankelijk van de isolatiewaarde van het gekozen materiaal. 

Als je de juiste waarden van het gekozen isolatiemateriaal in deze formule gebruikt, kan je inschatten hoe dik de isolatielaag ongeveer moet zijn: 

R-waarde (in W/m²K) = dikte (in meter) / lambda-waarde (in W/mK).

Snel en gratis offertes vergelijken?

Hoe PIR platen direct aan de muur bevestigen? [Stappenplan] 

Isolatieplaten kunnen op twee manieren geïnstalleerd worden: door verkleving of via een voorzetwand. We geven voor beide methoden een stappenplan. 

1. Installatie via verkleving

Eerst bespreken we hoe een plaatsing via verkleving in zijn werk gaat. 

Stap 1: binnenmuren voorbereiden 

Het is belangrijk dat je de ondergrond volledig egaal en proper maakt voordat je de isolatie aanbrengt. Als de muur niet gereinigd is, kunnen de PIR platen zich niet voldoende hechten. Zo ontstaan er gaten en heb je last van warmteverlies. 

Stap 2: isolatie aanbrengen

Bij het aanbrengen van PIR is het belangrijk dat je eerst controleert of je de juiste kant van de isolatieplaat tegen de muur hebt geplaatst. Om openingen tussen de isolatieplaten te voorkomen, worden ze best in een halfsteensverband geplaatst.

Je kunt de platen mechanisch met schroeven bevestigen of ze met lijm aan de muur hechten

Stap 3: afwerking

Na de plaatsing van de PIR platen is het verstandig om speciale tape te kleven over de eventuele kieren of naden. Zo ben je zeker dat het volledige oppervlak luchtdicht is en dat er geen warmte kan ontsnappen. 

2. Installatie via een voorzetwand 

De tweede methode waarop je PIR platen kan bevestigen, is via een voorzetwand. We leggen het hier in vier stappen uit. 

Stap 1: binnenmuur voorbereiden

Ook bij deze aanpak is het belangrijk dat je eerst de staat van je muur controleert. Ga zeker na of er vochtproblemen of andere beschadigingen zijn zoals loshangend stucwerk. Reinig de muur en laat eventuele beschadigingen herstellen. Zeker vochtproblemen moeten opgelost zijn voordat je begint met isoleren. 

Stap 2: raamwerk maken

De voorzetwand maak je aan de hand van houten profielen en ventilatielatten. Zo creëer je een raamwerk dat je tegen de wand kunt plaatsen. Belangrijk is dat de latten op ongeveer 30 centimeter van elkaar horizontaal zijn vastgeschroefd. Zo vermijd je vochtproblemen en is er een betere ventilatie. 

Stap 3: isolatie plaatsen met dampscherm

Bevestig een dampremmende folie of dampscherm met sterke dubbelzijdige tape op de constructie. Daarna controleer je of er nog open naden zijn die je met de folie kunt bedekken. Tot slot schroef je de isolatieplaat op de folie en bevestig je het vervolgens op de constructie. 

Stap 4: afwerking muurisolatie

Ten slotte is het belangrijk dat je alle randen en eventuele kieren afwerkt met flexibel PUR-schuim. Na de installatie laat je het schuim hard worden. Het overtollige schuim kan je daarna verwijderen zodat alles mooi afgewerkt is.

Ook interessant voor jou:

Redenen om je wand te isoleren?

Wandisolatie is een ideaal alternatief voor buitenmuurisolatie. Het is heel gemakkelijk om je gemeenschappelijke muur te isoleren, waardoor je geluid beter dempt en meer privacy in je huis creëert.

Wat zijn de voordelen van je binnenmuren dun isoleren?

Je kunt je binnenmuren het beste dun isoleren om energieverlies tegen te gaan. Het isoleren van binnenmuren leidt dus tot een lagere energiefactuur en een zuinigere woning.

Vul onderstaand offerteformulier gratis en vrijblijvend in! Vergelijk prijzen en isoleer goedkoop

Heb je nog twijfels over het isoleren van je binnenmuur met PIR platen? Als je na deze informatie nog niet zeker bent over de plaatsing, het materiaal of de werkwijze, dan kan je altijd een specialist contacteren. Hij geeft je advies op maat en houdt rekening met jouw specifieke situatie. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan en kom in contact met meerdere deskundigen. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wens je te isoleren?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.