Wandisolatie: voordelen, prijzen en opties
Wandisolatie is een van de beste opties om de energie-efficiëntie van je woning te verbeteren. Aan de hand van binnenmuurisolatie kan je de warmteverliezen via de muur beperken. Hierdoor verbruik je heel wat minder energie. In dit artikel bespreken we de voordelen, opties en kosten van wandisolatie van een binnenmuur.
Vergelijk tot 5 gratis offertes
Redenen om je muur te isoleren
Wandisolatie is een ideaal alternatief voor buitenmuurisolatie. Soms is het isoleren van buitenmuren onmogelijk: de muren zijn bijvoorbeeld niet bereikbaar of hun uitzicht mag niet aangepast worden zonder een vergunning.
Ook is wandisolatie een handige manier om een gemeenschappelijke muur, bijvoorbeeld in een rijwoning, te isoleren. Op die manier kan je het geluid beter dempen en heb je meer privacy.
Een laatste reden om voor wandisolatie te kiezen, is de verhoogde brandveiligheid: veel isolatiematerialen hebben namelijk een brandwerende werking. Zo heeft je muur een betere brandvastheid.
1. Akoestische isolatie
Wandisolatie is een uitstekende manier om je muur akoestisch te isoleren. Wil je geen geluid horen vanuit andere ruimtes? Dan kan je jouw muren isoleren met materialen zoals minerale wol (glaswol of steenwol). Deze materialen hebben goede geluidsisolerende eigenschappen.
Akoestische isolatie kan handig zijn tussen rijwoningen, maar ook binnenshuis kan het helpen om de rust te bewaren.
Een andere vaak gebruikte toepassing is het isoleren van de wanden in kantoorgebouwen zodat niemand de gesprekken in de vergaderzaal kan horen.
2. Thermische isolatie
Niet alleen voor akoestische isolatie, maar ook voor thermische isolatie kan wandisolatie nuttig zijn. Wanneer je de binnenkant van je buitenmuren isoleert, heeft dit een groot effect op de energie-efficiëntie van je woning.
Wanneer je jouw woning thermisch isoleert, kies je best voor andere materialen dan voor akoestische isolatie.
Snel en gratis offertes vergelijken?
Prijs wandisolatie plaatsen
De prijs voor wandisolatie hangt sterk af van de gekozen isolatiemethode en -materialen. Hoe beter de isolatiewaarde (lambda-waarde) van een materiaal, hoe hoger de prijs uitvalt.
De gemiddelde prijzen liggen tussen de 2 euro en 38 euro per vierkante meter. Hou er rekening mee dat de plaatsingskosten nog niet in de prijs zijn inbegrepen.
Hoe groter de oppervlakte die je wenst te isoleren, hoe hoger de uiteindelijke prijs zal liggen. Gelukkig is de terugverdientijd van je investering relatief kort: door te isoleren daalt je energieverbruik en bespaar je dus heel wat kosten.
Daarnaast kan je in de meeste gevallen beroep doen op een premie of subsidie van de Vlaamse overheid. Isoleren is zo al snel een interessante investering.
Hoe je binnenmuur isoleren?
Er bestaan twee manieren om je binnenmuur te isoleren: een voorzetwand bouwen en opvullen met isolatiemateriaal of de isolatieplaten verlijmen. We bespreken beide opties hieronder.
1. Voorzetwand opvullen met isolatiemateriaal
Een eerste optie is om een voorzetwand te construeren en deze op te vullen met isolatiemateriaal. Vaak zijn dit minerale wollen zoals glaswol of steenwol.
Een voorzetwand bestaat uit een metalen of houten frame dat tot maximaal 10 cm in beslag neemt. De ruime tussen de voorzetwand en de muur wordt vervolgens opgevuld met isolatiemateriaal. Achteraf brengt de specialist een dampscherm aan op de isolatiewand.
Tot slot kan je de muur naar jouw smaak laten afwerken. Gipskartonplaten zijn een goede en populaire afwerking.
2. Isolatieplaten verlijmen
Een andere optie is om isolatieplaten te verlijmen. De kunststofplaten worden dan rechtstreeks op de muur bevestigd.
Dit systeem zorgt voor een snelle en eenvoudige plaatsing, maar vereist wel een egaal oppervlak. Bovendien nemen deze platen weinig plaats in. Enkele soorten isolatieplaten bevatten zelfs een ingebouwde gipskartonnen plaat. Dit betekent dat je geen afwerkingslaag meer moet plaatsen.
Ontvang gratis en vrijblijvende offertes
Welke materialen gebruiken voor de isolatie van muren?
Wat het beste materiaal voor wandisolatie is, hangt in de eerste plaats af van het doel dat je voor ogen hebt: wil je de muur vooral thermisch isoleren? Of heb je eerder akoestische isolatie nodig?
Ook andere factoren zoals de totale oppervlakte en de beschikbare ruimte, bepalen welk materiaal je best gebruikt.
Wil je graag de isolatiewaarde van verschillende materialen kennen? Of wil je weten welke isolatiematerialen geschikt zijn voor jouw project? Vul ons offerteformulier in en krijg gratis advies op maat van specialisten uit jouw regio.
Hieronder bespreken we verschillende wandisolatie materialen: minerale wol (glaswol en steenwol), PIR-isolatieplaten en andere duurzame en ecologische materialen.
1. Minerale wol (glaswol of steenwol)
Minerale wollen zoals glaswol en steenwol zijn ideale isolatiematerialen voor de ruimte tussen een muur en een voorzetwand.
Steen- en glaswol kan je gemakkelijk indrukken en zijn daarom ideaal om de voorzetwand mee op te vullen. Bovendien hebben ze goede akoestisch isolerende eigenschappen. Er bestaan ook bepaalde minerale wol die goed presteren op vlak van thermische isolatie.
2. PIR-isolatieplaat
PIR-platen zijn lichte en dunne isolatieplaten die bovendien een hoge isolatiewaarde hebben.
De platen zijn een goede oplossing wanneer je weinig plaats hebt. Ze kunnen rechtstreeks op de muur bevestigd worden. Bovendien verloopt de plaatsing snel: de meeste isolatieplaten bevatten namelijk al een afwerkingslaag, zodat je zelf bijvoorbeeld geen gipskartonplaat meer moet aanschaffen en plaatsen.
Als je isolatieplaten nog geen afwerkingslaag hebben, kan je zelf kiezen hoe je jouw binnenmuren afwerkt: verf, behang, gipskartonplaten… Je vindt gegarandeerd een oplossing die bij jouw interieur past.
Hou er echter wel rekening mee dat je de platen best niet te zwaar belast. Je ziet dus beter af van het ophangen van zware decoratie.
Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes
3. Andere duurzame of ecologische materialen
Er bestaat een hele reeks duurzame materialen waarmee je jouw muur kan isoleren.
Ben je bijvoorbeeld op zoek naar iets ecologisch? Dan bestaan er heel wat natuurlijke isolatiematerialen zoals schapenwol, kurk, hennep of katoen. Het voordeel van ecologische materialen is dat ze goede vochtregulerende eigenschappen bezitten. Zo dragen ze bij aan een aangenamer binnenklimaat.
Wat is het beste: binnen- of buitenmuur isoleren?
De isolatie met het hoogste rendement en het minste plaatsverlies is buitenmuurisolatie. Buitenmuurisolatie is echter niet altijd een optie. Vaak kan je enkel de buitengevel isoleren bij een nieuwbouw of een grootschalige renovatie. Daarnaast is er niet altijd voldoende ruimte langs de buitenzijde van het huis.
Spouwmuurisolatie is een goed alternatief, maar is ook niet altijd mogelijk: niet alle huizen hebben namelijk een spouwmuur.
Binnenmuurisolatie heeft een lager rendement dan gevelisolatie of spouwmuurisolatie en zorgt bovendien voor plaatsverlies binnenshuis. Je kiest dus eigenlijk enkel voor binnenmuurisolatie wanneer gevel- en spouwmuurisolatie niet mogelijk zijn.
Toch is het voordelig om je wanden langs binnen te isoleren: slecht geïsoleerde binnenmuren zorgen namelijk voor heel wat energieverlies omdat de warmte eenvoudig langs de buitenmuren ontsnapt. Je kunt je binnenmuren dun isoleren.
Kortom: Binnenmuurisolatie zorgt voor een lagere energierekening en een energiezuinigere woning. Daarbovenop zorgt wandisolatie ook voor een goede akoestische isolatie.
Investeren in wandisolatie? Vraag hier gratis offertes aan, vergelijk prijzen en bespaar kosten
Ben je geïnteresseerd in wandisolatie? Isoleren is een grote investering. Daarom kan het nuttig zijn om deskundig advies in te winnen. Door te vertrouwen op de aanbevelingen van een ervaren expert, maak je een keuze die aansluit bij jouw situatie en wensen. Bovendien garandeert een specialist een correcte en veilige plaatsing.
Via onderstaand offerteformulier kom je in contact met meerdere deskundigen die je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen en adviezen opsturen. Zo kan je gemakkelijk meerdere tarieven met elkaar vergelijken en de oplossing vinden die het beste bij jouw situatie en budget past.