Dunne isolatie binnenmuur: wat zijn de mogelijkheden? Hoeveel kost het?
Dunne isolatie voor een binnenmuur kan een goede oplossing zijn voor woningen die geen gevel of spouwmuurisolatie toelaten. De muren van je woning isoleren heeft namelijk veel voordelen, zoals een verbeterde thermische en akoestische isolatie, een verhoogde duurzaamheid en een verminderd energieverbruik. Dit zorgt zowel voor meer comfort als lagere energierekeningen. In dit artikel bespreken we de mogelijkheden en kosten voor de isolatie van binnenmuren.
Vergelijk tot 5 gratis offertes
Kostprijs dunne binnenmuurisolatie
De prijs van binnenmuurisolatie hangt af van project tot project. Het isolatiemateriaal, de grootte van de muren, de methode en de afwerking zijn allemaal factoren die de uiteindelijke kostprijs beïnvloeden.
Meestal heeft binnenmuurisolatie een gemiddelde kostprijs van 40 euro per vierkante meter. Wanneer je de isolatie niet zelf plaatst, maar door een specialist laat uitvoeren, zijn er ook nog arbeidskosten.
Toch loont het om een deskundige in te schakelen. Als de isolatie namelijk correct geplaatst is, verhoog je jouw rendement en verklein je de kans op schimmel- en vochtproblemen in de toekomst.
Isoleren lijkt een grote investering, maar het heeft een groot effect op je energierekening. Hierdoor verdien je de investering meestal binnen de drie jaar terug.
Bovendien biedt de overheid ook premies aan. Wanneer je de isolatiewerken door een erkende aannemer laat uitvoeren, ligt het premiebedrag hoger.
Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?
Wanneer kan je binnenmuren best dun isoleren?
Wanneer je een nieuwbouw plaatst, kan je kiezen om de gevel te renoveren. Dit is niet zo vanzelfsprekend wanneer je de isolatie achteraf plaatst of een renovatie plant.
Bij andere woningen wordt isolatie in de spouwmuur gespoten, maar niet alle woningen zijn voorzien van een spouwmuur. Een mogelijke oplossing kan zijn om de binnenmuren dun te isoleren, zodat je zo weinig mogelijk plaats verliest en bijgevolg een maximaal woonvolume behoudt.
Binnenmuurisolatie heeft een lager rendement dan gevelisolatie of isolatie in de spouwmuur. Je verliest bovendien ruimte binnenshuis. Je kiest dus eigenlijk best enkel voor binnenmuurisolatie wanneer gevel- en spouwmuurisolatie niet mogelijk zijn.
Toch is het de moeite om je binnenmuren te isoleren, want slecht geïsoleerde binnenmuren kunnen voor een energieverlies van wel 25 procent zorgen. De warmte ontsnapt dan langs de buitenmuren.
Binnenmuren isoleren zorgt dus voor een lagere energiefactuur en een energiezuinigere woning. Daarbovenop zorgen ze ook voor geluidsisolatie.
Wat is de beste en dunste isolatie voor binnenmuren?
De meest efficiënte manier om je binnenruimte te isoleren is door isolatieplaten op de muren te bevestigen.
Isolatieplaten zijn in verschillende diktes verkrijgbaar. Er bestaan dus ook relatief dunne platen die een hoge isolatiewaarde bereiken. Daardoor verlies je niet al te veel van je binnenruimte en geniet je toch van de thermische en akoestische isolerende eigenschappen.
Welke isolatieplaten de beste zijn voor jouw woning, hangt af van je situatie. Door advies op maat te vragen aan een specialist, verzeker je jezelf van de beste oplossing voor jouw binnenmuur.
Daarnaast is het ook belangrijk dat de isolatie correct geplaatst is. Zo voorkom je vochtproblemen, koudebruggen en ventilatieproblemen. Een deskundige garandeert een correcte en nauwgezette plaatsing.
Hoe dik is een efficiënte binnenisolatie?
Er bestaat al goede isolatie vanaf een zeer geringe dikte. Sommige panelen zijn slechts enkele centimeters dik en bieden nog steeds een goede isolatie. Bij enkele van die panelen zit de afwerking in dezelfde plaat verwerkt. Dit doet je nog meer mogelijke ruimte binnenshuis besparen.
Een voorbeeld van dunne isolatieplaten is de nieuwste generatie polyurethaan hardschuimplaten die door hun geoptimaliseerde celstructuur nog steeds een gunstige isolatiewaarde bereiken.
Snel en gratis offertes vergelijken?
Dunne muurisolatie met voorzetwand
Het is mogelijk om je binnenmuur te isoleren aan de hand van een voorzetwand. Je kiest dan voor houten, metalen of zelfs betonnen profielen die voor de muur worden geplaatst. Vervolgens worden deze profielen bijvoorbeeld met minerale wol zoals glas- of steenwol opgevuld.
Daarna wordt een gipsplaat voor de isolatie geplaatst. Het nadeel van deze isolatiemethode is dat je heel wat plaats verliest.
Alternatieve oplossingen voor de isolatie van muren
Het bedrijf Bluedec heeft een alternatief voor de traditionele isolatiemethoden. Ze hebben Aerogel ontwikkeld: een echte innovatie op vlak van isolatie.
Aerogel is een lichte vaste stof met een lage dichtheid. De stof bestaat voor 95% tot 99,98% uit lucht en lijkt op vlak van chemische samenstelling op glas. Het is een hard schuim dat zeer licht aanvoelt en extreem isolerend werkt.
Omdat het product een blauwe schijn heeft, wordt het ook wel ‘bevroren rook’ genoemd. Aerogel kan je direct op de muur bevestigen en afwerken met verlijming of een mechanische bevestiging.
In sommige gevallen is een combinatie met traditioneel isolatiemateriaal gewenst. Een specialist bevestigt de Aerogel dan met een metalen of houten rooster.
Vraag gratis en vrijblijvend advies aan een professional uit de buurt
Is spouwmuurisolatie of buitenmuurisolatie niet mogelijk, maar wil je toch isoleren voor een lager energieverbruik en een betere thermische weerstand? Omdat isolatie plaatsen een grote investering is, is het essentieel om deskundig advies in te winnen. Door het advies van een ervaren expert te volgen, ben je bovendien zeker dat je een weloverwogen keuze maakt die bij jouw woning en wensen aansluit.
Daarnaast is het de moeite waard om de isolatiewerken door een expert uit te laten voeren. Een correcte plaatsing zorgt voor het beste rendement.
Om het proces nog eenvoudiger te maken, bieden wij jou de mogelijkheid aan om gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen via onderstaand offerteformulier. Hierdoor kom je gemakkelijk in contact met erkende professionals en kan je hun prijsvoorstellen en adviezen vergelijken. Zo vind je gegarandeerd de oplossing die het beste bij jouw behoeften en budget past.