Polystyreen isolatie: heeft polystyreen goede isolerende eigenschappen?
Isolatie speelt een cruciale rol in de creatie van energiezuinige en comfortabele woningen. Dit artikel gaat dieper in op polystyreen isolatie, ook wel bekend als PS isolatie. We bespreken wat polystyreen is en hoe efficiënt het is als isolatiemateriaal. Bovendien lees je in dit artikel de verschillende soorten, toepassingen en voor- en nadelen van polystyreen. Of je nu bezig bent met een nieuwbouwproject, renovatieplannen of je wil gewoon meer weten over dit materiaal, onderstaand artikel kan je zeker helpen.
Vul het offerteformulier in en kom in contact met deskundigen uit jouw regio
Wat is polystyreen?
Maar wat is polystyreen nu eigenlijk? Polystyreen, ook bekend als XPS isolatie, is een type isolatiemateriaal dat je waarschijnlijk kent van witte drinkbekers en fastfoodbakjes.
In de bouw gebruiken specialisten polystyreen vanwege zijn uitstekende druksterkte. Het productieproces is anders dan dat van EPS isolatie. Het materiaal heeft veel duurzame eigenschappen.
Naast polystyreen (XPS) isolatie bestaan er nog verschillende andere soorten kunststof isolatieschuimen zoals EPS isolatie (geëxpandeerd polystyreenschuim), PUR isolatie (polyurethaanschuim) en PF isolatie (Resolschuim of fenolformaldehydeschuim).
Hoe goed isoleert het?
Polystyreen isolatieplaten hebben uitstekende isolerende eigenschappen. Ze bestaan uit witte korrels, beter bekend als piepschuim. Tijdens het productieproces worden deze korrels verwarmd, zetten ze zich uit en hechten ze zich tot slot aan elkaar.
Dit proces zorgt ervoor dat talloze luchtbelletjes in het materiaal ingesloten zitten. Omdat stilstaande lucht een uitstekende isolator is, leveren polystyreen isolatieplaten indrukwekkende isolerende prestaties. Zelfs in een dunne laag bieden polystyreen platen een hoge isolatiewaarde.
Snel en gratis offertes vergelijken?
Soorten polystyreen isolatie
Hieronder gaan we dieper in op de verschillende soorten polystyreen isolatiematerialen. De verschillende variëteiten komen elk met hun eigen toepassingen en voordelen.
1. Compact polystyreen (CPS-plaat)
Compact polystyreen, afgekort als CPS, is een vorm van polystyreen dat voornamelijk voorkomt in de productie van kunststof behuizingen voor huishoudelijke apparaten. CPS-platen worden niet vaak als isolatiemateriaal gebruikt.
2. Geëxpandeerd polystyreen (EPS-platen)
Geëxpandeerd polystyreen, ook wel EPS genoemd, is een bekendere variant van polystyreen. Misschien ken je het als isomo, piepschuim of tempex. EPS komt vaak voor als isolatiemateriaal.
EPS-isolatieplaten bestaan uit talloze samengeperste bolletjes of parels. Elke parel bevat ongeveer 3.000 gesloten cellen die met lucht gevuld zijn.
Hierdoor bestaat een EPS isolatieplaat ongeveer 2% uit polystyreen en maar liefst 98% uit lucht. Aangezien stilstaande lucht een zeer goede isolator is, hebben EPS isolatieplaten indrukwekkende isolerende prestaties.
Vanwege het hoge luchtaandeel in EPS-platen, zijn ze zeer licht en gemakkelijk te verwerken. Deze platen kan je eenvoudig op maat laten snijden en installeren.
Bovendien zijn EPS-parels ideaal voor het na-isoleren van bestaande spouwmuren. Een deskundige kan ze namelijk gemakkelijk via kleine openingen in de voegen blazen. Deze procedure duurt slechts één dag en achteraf zie je niets meer van de werkzaamheden.
3. Geëxtrudeerd polystyreen (XPS-isolatieplaten)
Geëxtrudeerd polystyreen, afgekort als XPS, is een isolatiemateriaal dat wordt vervaardigd op basis van aardoliebijproducten. XPS is daarom geen milieuvriendelijk materiaal. Het is echter wel volledig recycleerbaar.
XPS-isolatieplaten zijn in vlakke vorm verkrijgbaar en hebben een gesloten celstructuur, wat betekent dat ze zeer resistent zijn tegen wateropname. Daarom komen deze platen vaak voor in buitentoepassingen zoals omgekeerde daken. Ze zijn ook geschikt voor ondergronds gebruik zoals de isolatie van keldermuren.
XPS-platen hebben een hoge druksterkte. Dit maakt ze geschikt voor toepassingen met een frequente belasting. Denk bijvoorbeeld aan vloerisolatie en garages. Wat het isolerend vermogen betreft, presteert XPS zelfs beter dan EPS. Dit is ook de reden waarom XPS over het algemeen duurder is dan EPS.
Toepassingen van polystyreen isolatie
Polystyreen isolatieplaten zijn veelzijdig en komen daarom in verschillende isolatietoepassingen voor. Zowel dakisolatie, muurisolatie als vloerisolatie zijn mogelijk. Bovendien komen deze platen ook voor als isolatie van spouwmuren, maar eigenlijk zijn EPS-parels dan een betere keuze.
Het is echter cruciaal om de juiste isolatieplaat te kiezen voor een specifieke toepassing. Zo zijn XPS-isolatieplaten bijvoorbeeld goed geschikt voor omgekeerde daken vanwege hun uitstekende vochtbestendigheid. EPS-isolatieplaten zijn hier niet geschikt voor.
Vloeren die zwaar belast worden (bijvoorbeeld garagevloeren), krijgen best een isolatie met XPS-isolatieplaten. Dit materiaal heeft namelijk een hoge druksterkte.
Daarom is het altijd aanbevolen om advies in te winnen bij een ervaren isolatiespecialist. Een deskundige kan je helpen de juiste keuzes te maken op basis van de specifieke eisen van jouw isolatieproject.
Krijg vrijblijvend advies op maat voor jouw woning
Voordelen en nadelen van isoleren met polystyreen
Hieronder vind je een overzicht van de voordelen en nadelen van polystyreen isolatie. Zo kan je een beter beeld vormen van het isolatiemateriaal.
Voordelen
- Lichtgewicht en eenvoudig te bewerken. Polystyreen isolatieplaten zijn over het algemeen licht van gewicht en kunnen gemakkelijk op maat worden gesneden.
- Uitstekende vochtbestendigheid. Polystyreenplaten hebben een gesloten celstructuur, waardoor ze bijna geen vocht opnemen. Dit maakt ze geschikt voor toepassingen in vochtige omgevingen en buitenshuis.
- Hoge druksterkte. Zowel EPS als XPS-isolatieplaten hebben een hoge druksterkte. Dit maakt ze ideaal voor de isolatie van vloeren die ook beloopbaar moeten zijn.
- Redelijk goede thermische isolatie. Polystyreen is een kunststof isolatiemateriaal dat over het algemeen een behoorlijk goede thermische isolatie biedt. Hoewel het isolerend vermogen lager ligt dan dat van andere kunststof isolatiematerialen (zoals PUR en PIR), is het nog steeds effectief.
- Goede prijs-kwaliteitverhouding. Polystyreen heeft over het algemeen een goede prijs-kwaliteitverhouding. Het heeft goede isolerende kwaliteiten en de kostprijs is relatief goedkoop.
Nadelen
- Milieukwesties. Polystyreen is geen milieuvriendelijk materiaal: het bestaat uit resten aardolie.
- Beperkte brandveiligheid. Sommige soorten polystyreen zijn niet brandveilig en vuurbestendig.
- Beperkt thermisch isolerend vermogen. Hoewel polystyreen een redelijk goede thermische isolatie heeft, zijn er andere isolatiematerialen zoals PUR of PIR die beter scoren.
- Beperkte akoestische isolatie. Polystyreen presteert redelijk goed op het gebied van thermische isolatie. Wat akoestische isolatie betreft, zijn er betere materialen beschikbaar zoals glaswol of rotswol.
Wanneer polystyreen parels gebruiken?
Als je een spouwmuur hebt, zijn EPS-parels een uitstekende optie. Deze parels, ook wel bekend als geëxpandeerd polystyreenschuim parels, verbeteren de energie-efficiëntie en het comfort van je woning aanzienlijk.
Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met specialisten in jouw regio
Nu je de isolerende eigenschappen van polystyreen isolatie kent, ben je wellicht benieuwd naar specifieke prijsvoorstellen en adviezen op maat van specialisten. Aarzel niet om contact op te nemen via onderstaand offerteformulier.
Zo kom je in contact met professionals uit jouw regio. Zij sturen je vervolgens gratis vrijblijvende offertes op. Zo kan je meerdere voorstellen vergelijken en de voordeligste optie kiezen voor jouw situatie.
Tot slot garandeert een deskundige dat de werken op een veilige en correcte manier uitgevoerd worden.